Nieuws/Financieel
873547
Financieel

Wall Street tevreden met geduld van Fed

Beleggers hebben woensdag enthousiast gereageerd op de besluiten van de Federal Reserve. De winsten op Wall Street werden flink uitgebouwd nadat de Fed had beloofd geduldig te zullen bekijken op welk moment de rente in de VS kan worden verhoogd.

De Dow-Jonesindex eindigde 1,7 procent hoger op 17.356,87 punten. De brede S&P 500 steeg 2 procent tot 2012,89 punten en boekte daarmee de grootste winst sinds oktober vorig jaar. Technologiegraadmeter Nasdaq liep met 2,1 procent op tot 4644,31 punten.

Fed-president Janet Yellen gaf in een toelichting aan dat de rente in de VS volgend jaar zeer waarschijnlijk zal worden verhoogd. Die stap moet volgens haar echter niet bij de eerste paar beleidsvergaderingen van het nieuwe jaar worden verwacht. De eerste rentestap kan volgens die redenering op zijn vroegst in april plaatsvinden.

McDonald's

Oliebedrijven waren in trek, hoewel een forse opleving van de olieprijs slechts van korte duur bleek. Olieconcerns ExxonMobil en Chevron stonden in de bovenste regionen van de Dow met winsten van 3 en 4,2 procent. De dienstverleners aan de oliesector Halliburton en Schlumberger wonnen 3,5 procent.

De activistische belegger Bill Ackman praatte het aandeel McDonald's omhoog. Volgens Ackman, in het verleden aandeelhouder van Burger King, kan de fastfoodketen veel beter worden gerund. De miljardair gaf niet aan of hij van plan is een belang te nemen in McDonald's, dat met een koerswinst van ruim 3 procent ook tot de grotere winnaars in de Dow hoorde.

Olie

Fedex werd niet beloond voor de winststijging over het afgelopen kwartaal, die voorbeurs werd gemeld. De winst voldeed niet aan de verwachtingen van analisten, het aandeel van het koeriersbedrijf verloor bijna 4 procent.

De prijs van Amerikaanse olie liep tussentijds bijna 5 procent op, maar zakte vervolgens weer terug. Uiteindelijk resteerde een plusje van 0,3 procent bij 56,07 dollar per vat. Brentolie noteerde 1,2 procent in de plus op 60,75 dollar.

De euro was woensdagavond 1,2345 dollar waard, tegen 1,2410 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.