Nieuws/Financieel
873579
Financieel

Kwart tot de helft van Europese aandelenhandel door flitshandel

De waarde die op Europese aandelenmarkten wordt verhandeld, is voor 24 tot 43% toe te schrijven aan high frequency traders, de razendsnelle computergestuurde handel.

Dat blijkt uit onderzoek van Europese beurswaakhond Esma. Hoe hoger de marktkapitalisatie van een aandeel, hoe populairder het is voor high frequency traders, ook wel flitshandelaars genoemd. Deze aandelen zijn namelijk meer liquide, iets dat essentieel is om razensnel in en uit een aandeel te kunnen stappen.

Het is volgens Esma voor het eerst dat deze cijfers voor de Europese financiële markt als geheel zijn onderzocht. De Esma wil nu in kaart brengen wat de risico’s en mogelijke voordelen van flitshandel zijn. Die bevindingen worden pas volgend jaar gepubliceerd.

Orders geannuleerd

Het aantal orders dat door flitshandelaars wordt geplaatst, ligt overigens fors hoger dan de verhandelde waarde. 58 tot 76% van de orders komt van high frequency traders. Een groot deel hiervan wordt weer ingetrokken, waardoor de daadwerkelijk uitgevoerde transacties lager liggen.

Esma benadrukt dat het lastig is vast te stellen wanneer een transactie precies flitshandel en wanneer niet . Bij de conservatieve schatting wordt alleen gekeken naar transacties van in flitshandel gespecialiseerde handelshuizen. Bij de ruimere schatting worden ook razendsnelle transacties van zakenbanken meegerekend.