Nieuws/Financieel
873584
Financieel

Nedap ziet winst groeien door meevaller

De NV Nederlandsche Apparatenfabriek (Nedap) verwacht dat de nettowinst dit jaar dankzij een pensioenmeevaller hoger uitkomt dan eerder voorspeld. Dat meldde het bedrijf woensdag nabeurs.

Nedap rekent nu op een nettowinst van ongeveer 12,5 miljoen euro over 2014, tegen 9,8 miljoen euro een jaar eerder. In november werd nog aangegeven dat de winst naar verwachting met 10 procent zou dalen. De omzet nam dit jaar zoals eerder voorspeld waarschijnlijk ,,met enkele procenten'' toe, aldus het bedrijf.

De verbetering van de winst komt door een nieuwe pensioenregeling, die eenmalig 10 miljoen euro oplevert. Daar staat een last van 6,5 miljoen euro tegenover, vanwege de aanpassing van het onderdeel Energy Systems. Daar worden de activiteiten verminderd, omdat de markt zich minder gunstig ontwikkelt dan verwacht.

Opties

De organisatie en het aantal medewerkers bij Energy Systems worden verkleind om de kosten te drukken. Financieel directeur Gerard Ezendam liet desgevraagd weten dat de werknemers elders in het bedrijf aan de slag gaan. Ontslagen zijn volgens hem niet aan de orde.

Het betreffende onderdeel van Nedap maakt de PowerRouter, waarmee zonne-energie kan worden opgeslagen. Het bedrijf voert momenteel oriënterende gesprekken met mogelijke strategische partners voor dat product. Daarbij worden alle opties opengehouden, aldus Ezendam. Het is nog niet aan te geven of de gesprekken zullen leiden tot een transactie of enige vorm van samenwerking.