Nieuws/Financieel
873589
Financieel

Shell trekt AEX uit het slop

De AEX-index had er een hele dag voor nodig, maar bij de slotbel was het verlies bijna helemaal weggewerkt. Beleggers waren in afwachting van een statement van de Federal Reserve vanavond en dat zorgde voor kalme handel. Shell trok behoorlijk aan de AEX, met dik 3% winst.

De AEX-index eindigde uiteindelijk 0,1% lager op 403,46 punten. In de ochtend zakte de graadmeter nog terug tot 397 punten. De Midkap-index leverde 0,6% in en sloot op 614,51 punten.

Elders in Europa herpakten de beurzen zich in de loop van de middag ook. Parijs klom naar 0,5% winst, terwijl Londen 0,1% won. Frankfurt bleef steken op 0,2% verlies.

De handel kreeg in de middag wat steun vanuit de VS. De koersenborden in New York kleurden namelijk groen, na een behoorlijk verlies gisteren. Rond het slot in Amsterdam stond de Dow Jones-index 0,8% in de plus, terwijl de S&P500 zelfs 1,1% won.

Verklaring Federal Reserve

Beleggers waren in afwachting van de verklaring van de Fed om kwart over acht vanavond. De markt zit weer klaar voor een ouderwets potje tekstverklaren. "Het draait er vooral om of de woorden 'considerable time' (of de rente voor langer laag blijft) in het statement blijven", zegt VS-econoom Philip Marey van Rabobank.

Mochten de woorden 'considerable time' vervangen worden, dan komt een renteverhoging dichterbij. "Dat kan een flinke marktreactie veroorzaken, met name voor munten van landen met veel grondstoffen", zegt Marey. Die landen hebben veel schulden in dollars, en als een komende renteverhoging de 'greenback' omhoog stuwt, komen die landen verder in de knel.

Wat de arbeidsmarkt betreft zou de Fed best de renteverhoging naar voren kunnen halen, aldus Marey. "Maar voor de andere kant van het mandaat, de inflatie, is het een ander verhaal."

Inflatie valt terug

Het inflatiecijfer dat in de middag uit de VS kwam, betekende in dat licht namelijk een tegenvaller. Het prijspeil steeg in november met 1,3%, tegen 1,7% in oktober. Het cijfer is sneller gedaald dan economen hadden gedacht.

Voor een deel heeft dat ook te maken met dalende energieprijzen. "Normaliter blijft de Fed vrij stoïcijns onder een dalende inflatie als gevolg van lagere energieprijzen", zegt Rabo-econoom Marey.

"Vaak komt dat door een daling aan de aanbodkant, en is het iets tijdelijks. Maar wij denken dat er nu ook zwakte is aan de vraagkant van de energiemarkt. Je ziet namelijk ook minder vraag naar andere commodities. Al met al kan de Fed daarom ook zeggen 'er zijn nu zoveel disinflatoire krachten, we wachten even met het weghalen van de 'considerable time'."

Ook de verkiezingen in Griekenland maken beleggers zenuwachtig. Vandaag is de eerste ronde, waarbij er in het parlement 200 stemmen moeten zijn om een presidentskandidaat verkozen te krijgen.

Lukt dat niet, dan volgen er nog een tweede en mogelijk een derde ronde. Bij die laatste stemming, gepland voor 29 december, zijn er 180 stemmen nodig. Als ook die stemming mislukt, volgen er nieuwe parlementsverkiezingen.

Olie blijft dalen

Verder speelden de olieprijzen een belangrijke rol op de markten. Na de opleving gistermiddag vielen de prijzen van Brentolie en WTI-olie aanvankelijk terug. Maar richting het eind van de middag zaten de olieprijzen weer in de lift.

"De olieprijs is momenteel driekwart van de ellende, en Rusland het andere kwart", zei analist Tom Muller (Theodoor Gilissen). Vandaag zorgden steunaankopen door de Russische centrale bank voor enig herstel van de roebel.

"Wat olie betreft denk ik dat de markt voorzichtig bezig is met het vormen van een bodem. De grote waanzin van de afgelopen dagen is er een beetje uit. Dat betekent dat er een stabilisatie kan komen in de oliemarkt, en dat is uiteindelijk ook positief voor de markt als geheel."

Shell plust

Theodoor Gilissen bracht vanmorgen ook een rapport uit over Shell. De vermogensbeheerder blijft positief over de olie- en gasproducent, onder meer vanwege het hoge dividendrendement in de veronderstelling dat de winstuitkering niet omlaag gaat.

Hoopgevend noemde Muller de kleine opleving in de aandelen van oliereuzen als ExxonMobil, Chevron en Shell. De laatste stoomde in Amsterdam op naar 3,2% winst bij een slotkoers van €26,58. "De 'durvers' beginnen nu weer oliefondsen te kopen. De middenmoot wacht nog even af", zegt Muller.

De ervaren analist stelt bovendien dat historisch gezien de "dalingen in de oliemarkt nooit langer dan driekwart jaar aanhouden". "Zolang we nog blijven autorijden en het een beetje warm willen hebben binnen, maak ik me niet zo'n zorgen. De ondertoon is goed voor olie, zeker op langere termijn."

Oppoetsen van portefeuilles

Verder "houdt het niet echt over" op de markt, constateerde Muller droogjes. Maar de verkoopdruk wordt voor een deel ook veroorzaakt door incidentele factoren, zegt de Gilissen-analist.

Enerzijds het 'oppoetsen' van de boeken door portefeuillehouders. "Daardoor komt er druk op aandelen die het dit jaar slecht gedaan hebben. Aan het eind van het jaar wil je als vermogensbeheerder niet te veel oliewaarden in je portefeuille hebben, want dan heb je volgens klanten niet op zitten letten."

Anderzijds is er het Amerikaanse fenomeen van 'tax loss selling'. "Daarbij mag je verliezen op aandelen fiscaal verrekenen als je de aandelen die je dit jaar hebt gekocht weer voor het eind van het jaar verkoopt", legt Muller uit. "Ik denk de verkoopdruk van die kant volgende week voorbij is."

Overname Philips valt slecht

Philips (-2,5% op €22,52) belandde onderaan de lijst met hoofdfondsen. Beleggers toonden zich ontstemd over het overnamebod van $1,2 miljard voor een Amerikaans medisch bedrijf, wat een premie van 57% behelst.

"Het is een strategische overname, en 'strategisch' wil zeggen dat het even duurt voordat je er geld mee verdiend", zegt Gilissen-analist Muller. "Maar als je niks doet, wordt het ook nooit wat. Dus ik geef het nog het voordeel van de twijfel."

Bouw- en kunstmestonderneming OCI leverde 1,9% in op €27,33. Digitaal beveiliger Gemalto had ook geen beste dag. Het aandeel leverde met een min van 1,8% een deel van de winst van gisteren weer in.

ING zakte 0,3% naar €10,44, al was het verlies eerder op de dag veel groter. De Franse bank Société Générale meldde 3% van zijn inkomsten uit Rusland te halen. Dat bericht zette aanvankelijk flinke druk op de bankaandelen in Europa. Maar in Parijs bracht SocGen het verlies eveneens terug tot 0,9%.

KPN verloor 0,9% op €2,51. Rabobank meent dat het telecombedrijf de opbrengst uit de verkoop van zijn Duitse dochter E-Plus goed besteed heeft. Mede vanwege het risico dat concurrent Tele2 4G-telefonie begin volgend jaar goedkoop in de markt zet, blijft de bank bij zijn houdadvies.

SBM Offshore boog een dik verlies om in 1,1% winst op €9,38. Het bedrijf kreeg een nieuwe kredietfaciliteit van $1 miljard bij twaalf banken, die de financieringsvoorwaarden verbeterden, aldus Rabobank. Ook bodemonderzoeker Fugro ging mee omhoog en won 1,2% op €15,90.

Delta Lloyd op winst

Verzekeraar Delta Lloyd, die zijn Belgische bank gisteren voor een mooie prijs verkocht, zakte terug naar 1% verlies op €18,90.

Bij de middelgrote fondsen stond bouwbedrijf BAM onderaan met een verlies van 6,8% op €2,39. Dit ondanks de meevaller dat een Groningse rechter een claim van de gemeente Groningen heeft afgewezen. Die wilde geld zien in de verband met het bouwproject Blauwestad.

Medisch toeleverancier Arseus verloor 4,2% op €31,45. Softwareleverancier Exact eindigde onveranderd op €31,69. Toezichthouder ACM heeft zijn fiat gegeven voor de overname van Exact. Investeringsmaatschappij Apax betaalt €32 per aandeel voor het bedrijf uit Delft.

Roestvaststaalproducent Aperam voerde de lijst middelgrote fondsen aan met 3,6% winst op €23,50.

Smallcap TMG zakte 1,8% naar €5,88. Het mediabedrijf meldde gisteren nabeurs verder te gaan snijden en zich op de hoofdmerken te zullen focussen. Autodealer Stern verloor 3,2% op €12,49.

Neways werd 1,2% duurder op €7,49. De industrieel toeleverancier heeft de benoeming van Adrie van Bragt als operationeel directeur rond.

Op de lokale markt maakte de bank Van Lanschot een sprong. Het aandeel 2,4% hoger gezet op €17,15, na het nieuws dat investeerder Wellington een belang van 9,9% heeft genomen. De Stichting FB Oranjewoud, gelieerd aan Friesland Bank, heeft een belang van 1,2% verworven.

Volg morgenavond het 100e DFT Online Seminar met een speciaal programma, waarin de beursexperts Corné van Zeijl, Royce Tostrams, Fons Lute en Han Dieperink de kansen en risico's in 2015 aangeven. Klik hier om in te schrijven.