Nieuws/Financieel
873615
Financieel

Fitch positiever over Europese luchtvaart

Europese luchtvaartbedrijven blijven de komende tijd profiteren van de aantrekkende vraag naar vliegreizen en het geleidelijke economische herstel. Dat stelt kredietbeoordelaar Fitch in een woensdag gepresenteerd rapport, waarin het de vooruitzichten voor de Europese luchtvaart verhoogde van negatief naar stabiel.

Fitch verwacht dat de Europese luchtvaartmaatschappijen hun resultaten geleidelijk verder zullen zien verbeteren. De marktomstandigheden blijven echter moeilijk, door de stevige concurrentie uit de Golfstaten en de daarmee samenhangende overcapaciteit. Het ratingbureau verwacht dat joint ventures en allianties een belangrijkere rol zullen gaan spelen in 2015.

De consolidatie in de markt zal volgens Fitch echter langzaam verlopen. Tastbare resultaten lijken op korte termijn onwaarschijnlijk.

Traditionele grootmachten als Air France-KLM en Lufthansa zullen hun hervormingen komende tijd doorzetten, verwacht de kredietbeoordelaar. Bedrijven die al eerder hebben ingegrepen, zoals British Airways, of een duidelijk kostenvoordeel hebben (zoals Turkish Airlines) zullen het echter beter doen.