Nieuws/Financieel
873729
Financieel

VVD blokkeert aanpassing fraudewet niet

De VVD is tegen vergaande aanpassingen in een wet om fraude met uitkeringen te bestrijden, maar de partij zal plannen daarvoor niet blokkeren. Dat bleek woensdag bij een debat van de Tweede Kamer met minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken.

Asscher maakte dinsdag bekend dat hij de fraudewet wil versoepelen. Daarvoor bestaat ruime steun in de Tweede Kamer. Regeringspartij VVD ligt dwars, maar lijkt daarin alleen te staan.

De wet regelt welke sancties mensen krijgen die misbruik maken van de sociale zekerheid. Asscher wil de wet aanpassen na een rechterlijke uitspraak en na scherpe kritiek van de Nationale ombudsman. Hij houdt ook rekening met de bezwaren bij een groot deel van de Kamer. Volgens CDA, D66 en PvdA straft de wet mensen als ze een vergissing begaan, maar ontspringen echte fraudeurs vaak de dans.

VVD-Kamerlid Anoushka Schut vindt het ook verkeerd dat mensen beboet worden als ze bijvoorbeeld per ongeluk een formulier verkeerd invullen. Maar de wijzigingen die Asscher voorstelt, gaan volgens haar te ver. Schut liet echter doorschemeren zich bij de wens van een Kamermeerderheid te zullen neerleggen.