Nieuws/Financieel
873831
Financieel

AEX met een 4 het jaar uit

De beren razen over het Damrak, de AEX wordt rap onderuit gehaald, maar veert toch ook weer supersnel op. Wat een achtbaan zeg, waarbij de ‘4’ telkenmale wordt gepasseerd, zowel omhoog als omlaag.

Ik kan niet voorspellen of we 2014 het jaar uitgaan met de ‘4’ voorop. Ik kan wel de condities schetsen waar het technische landschap aan moet voldoen om het jaar boven de 400 punten af te sluiten. Zowel een blik op de dagkaart, de weekchart als de maandgrafiek.

Daglandschap

Dat de spelers nerveus zijn richting de jaarultimo moge duidelijk zijn. De index zwiept heen en weer, de beweeglijkheid is enorm, de trendmatigheid is echter heel laag. Geen duidelijk top-bodem proces en een uiterst vlakke gemiddelde lijn maken de AEX bijna een ongeleid projectiel. De laatste twee candles kleuren wit, dus dat pleit voor bodemvorming met de bodies van de candles iets boven 395 en zelfs wat kleefcandles tegen de 400. Rond 400 ligt de 50% Fibonacci retracementgrens, veelal een betrouwbaar natuurlijk rustpunt in het veld. 

 

De swingteller staat momenteel op -8, nog één dag en de downswing kan worden afgerond. De RSI als spanningsmeter staat onder de 50-lijn, maar nog niet op OS gebied. Er is dus geen sprake van overdreven negatief sentiment, de spanningsmeter staat er redelijk neutraal bij. Een en ander impliceert dat bodemstampers actief zijn om te bewerkstelligen dat de AEX kan aantrekken naar de vlakke sleepkabel rond 410. Met deze voortgang springt de swingteller een dezer dagen op +1. Dit is de voorwaarde, in combinatie met een witte candle, om zicht te houden op een indexstand boven de 400 punten. Dus bij swing +1 en witte dagcandle komen koopjesjagers in actie. Wanneer dat het geval is, kunt u dagelijks voor de gong lezen in mijn AEX Voorbeurs bericht .

Weeklandschap

Het weeklandschap laat zien dat de bulls aan een zijden sleepkabeldraadje hangen. De zwarte body van de huidige weekcandle kleeft tegen de gemiddelde lijn, mijn trendvolgende indicator. En kijk eens hoe lang de spriet onder de body is, we hebben 389,31 op het bord gezien, ruim onder de 400 dus. Als we deze week met een zwarte candle sluiten onder de gemiddelde lijn op 403,65, zal er op mijn Dashboard een DOWN status van start gaan en dat impliceert dat het heel moeilijk zal zijn om binnen twee weken met waarschijnlijk dunne handel de AEX boven de 400 te houden. In termen van waarschijnlijkheid zal eerder 390 en 380 opgezocht worden.

 

Omgekeerd geredeneerd geldt dat deze week met een witte candle (de body kleurt wit boven 405,21) moet worden afgesloten om de bulls in de race te houden voor een decembersprint. Het is hangen en wurgen voor de Damrakstieren.

Maandlandschap

Al sinds de tweede helft van 2012, toen de AEX op  circa 330 stond, is een stijgende trend valide, ofwel koersvorming boven de gemiddelde lijn. Er zijn sindsdien twee upswings volledig afgerond, er staan twee series 1 t/m 9 op de chart. De maand december lijkt roet in het eten te gooien wat betreft de huidige upswing. Momenteel staat er immers een -1 onder de candle, hetgeen betekent dat een correctiestand ingaat als de slotkoers van december onder 413,13 (slotkoers van vier maanden terug) ligt. Dit zal dan de eerste weerstand op ruim 432 bevestigen, waardoor we 2015 in een correctieve setting zullen starten. Een en ander impliceert dat op de maandmeetlat 400 geen niveau van betekenis is. In dit landschap is 413+ het cruciale kantelpunt.

 

Stieren krijgen het voordeel

Tot slot van deze column wil ik wijzen op een bekend boek van TA goeroe Cynthia Case, die in “Trade with the odds”  er voor pleit om de “Power of Probability” te gebruiken om in de markt te kunnen scoren. Welnu, in de geschiedenis van de AEX wordt de maand december in 87% van de gevallen met een plus afgesloten. Deze plusmaanden scoren een gemiddelde van +4,1%. Om in 2014 dit gemiddelde te halen zal er een slotkoers van 440 moeten komen. Dit is (toevallig?)  tijdenlang de consensus geweest wat betreft eindejaarsvoorspellingen. Of we dit gaan halen, valt thans te betwijfelen, maar het zal de Damrakbulls ongetwijfeld aansporen om in ieder geval met de eerste vier het jaar uit te gaan.

Disclaimer:

Nico Bakker (www.nicoprbakker.nl) is directeur/eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan BNP Paribas S.A. (www.bnpparibasmarkets.nl. De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere belegging die u overweegt, dient u te toetsen aan uw persoonlijk beleggersprofiel of te bespreken met uw beleggingsadviseur. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De standpunten en vooruitzichten van Bakker geven zijn technische mening weer over het betreffende item in zijn hoedanigheid als technisch analist en consultant. Zijn beloning staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in deze publicatie.