Nieuws/Financieel
873854
Financieel

Nieuwe steunmaatregel voor getroffen tuinders

Groente- en fruittelers die worden getroffen door de Russische boycot kunnen aanspraak maken op een nieuwe garantieregeling. Het kabinet stelt hier 75 tot 100 miljoen euro voor beschikbaar, maakte staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken woensdag bekend.

Met het geld dat de overheid uittrekt, kunnen garantstellingen worden afgegeven, waardoor de tuinders via de banken tot 200 miljoen euro kunnen lenen.

De nieuwe steun komt bovenop eerdere maatregelen die zijn getroffen om de tuinders te helpen. Eerder was al een verkenning aangekondigd naar de behoefte aan deze ingreep. Na overleg met de agrarische en de financiële sector kan deze regeling nu opengesteld worden.

„Met deze garantieregeling steunen we ondernemers met in de kern gezonde bedrijven, zodat zij een moeilijke fase kunnen overbruggen. De overheid en de banken delen de risico's. Zo kunnen banen en economische activiteiten voor Nederland behouden blijven”, aldus Dijksma.

De overheid hanteert in eerste instantie een garantieplafond van 75 miljoen euro. Dit kan indien noodzakelijk nog opgerekt worden tot 100 miljoen euro.