Nieuws/Financieel
873929
Financieel

Rusland schroeft olieproductie niet terug

Rusland zal zijn olieproductie volgend jaar niet verlagen, ondanks de sterk dalende olieprijzen. Dat heeft de Russische energieminister Alexander Novak gezegd op een conferentie in Doha.

Volgens de minister zal de productie volgend jaar vergelijkbaar zijn met de 10,6 miljoen vaten die het land dit jaar dagelijks produceert. Rusland houdt met zijn beleid gelijke tred met de OPEC. Het oliekartel meldde eerder al dat de productie van olie niet wordt teruggeschroefd.

,,De prijs van olie zal vanzelf stabiliseren", zo oordeelde Novak. ,,Mogelijk zullen oliemaatschappijen investeringen heroverwegen, maar tot nu toe zijn er nog geen aanpassingen gedaan."

Sancties

Als gevolg van de sterk dalende olieprijs en de westerse sancties staat de Russische roebel zwaar onder druk. Ook de drastische renteverhoging van de Russische centrale bank leek geen einde te maken aan de vrije val van de munt en de daarmee samenhangende vlucht van kapitaal uit Rusland. Wel lijkt de waardedaling voorlopig haar dieptepunt te hebben bereikt.

De munt krabbelde woensdag voor de opening van de Europese beurzen iets op. Voor 1 dollar moet nu circa 68 roebel worden neergeteld. Op het dieptepunt een dag eerder was dit nog ruim 80 roebel.