Nieuws/Financieel
873943
Financieel

Juridisch bestuurder SBM met pensioen

Juridisch bestuurder Sietze Hepkema van SBM Offshore gaat met pensioen. Hij blijft in functie tot de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in april volgend jaar. Dat maakte SBM woensdag bekend.

Hepkema heeft bij SBM de functie van chief governance and compliance officer. Hij werd aangesteld toen in 2012 een smeergeldaffaire bij de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie aan het licht kwam. Hij blijft wel als commissaris betrokken bij SBM. Erik Lagendijk wordt voorgedragen als zijn opvolger. Hij werkte eerder bij Aegon.

SBM bevestigde woensdag verder dat de omzet dit jaar naar verwachting uitkomt op minstens 3,3 miljard dollar (2,6 miljard euro).

Chabas

Topman Bruno Chabas stelde in een toelichting dat SBM erkent dat er onrust is in de markten door de sterke daling van de olieprijzen, maar hij benadrukte dat het orderboek van SBM ter waarde van 21,8 miljard dollar voor 90 procent bestaat uit toekomstige lease- en operatecontracten, waarvan de opbrengsten niet afhankelijk zijn van de olieprijzen of productieniveaus. Die contracten zullen nog vele jaren inkomsten en liquiditeit genereren, aldus SBM.

De onderneming liet tevens weten dat met een groep van twaalf banken een nieuwe kredietfaciliteit is afgesloten van 1 miljard dollar die loopt tot eind januari 2020, met de mogelijkheid van twee verlengingen met een jaar. Deze faciliteit vervangt een bestaande faciliteit van 750 miljoen dollar die medio volgend jaar zou aflopen.

Daarnaast kondigde SBM aan dat een afschrijving van 109 miljoen dollar op het Thunder Hawk-platform ongedaan wordt gemaakt. Daar staan wel een voorziening van 50 miljoen dollar vanwege een contractueel dispuut en een last van 56 miljoen dollar in verband met Deep Panuke tegenover, aldus SBM.