Nieuws/Financieel
873979
Financieel

Pensioenfonds houdt oude rekenrente

Pensioenfondsen hoeven per 1 januari niet met een nieuwe rekenrente te gaan rekenen. Staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) vraagt op verzoek van de Eerste Kamer De Nederlandsche Bank (DNB) in te stemmen met uitstel totdat Brussel met een richtlijn voor Europese verzekeraars komt.

Die wordt verwacht in februari. Nederland zal die rekenrente ook voor de pensioenfondsen laten gelden. Totdat Brussel over de brug komt mogen de fondsen wat de PvdA-bewindsvrouw blijven rekenen met de (hogere) oude rekenrente die eigenlijk per 1 januari zou vervallen.

Maar in de senaat was een breed gedragen vrees dat fondsen onnodig op kosten zouden worden gejaagd als zij in korte tijd met drie verschillende rekenrentes moeten gaan werken.

Klijnsma onderschreef dat. Ze had zelfs al contact gezocht met DNB. „DNB zal ons verzoek zwaar laten wegen. Maar het is aan DNB”, waarschuwde ze. De PvdA-bewindsvrouw sprak dinsdagavond laat met de Eerste Kamer over de nieuwe spelregels voor pensioenfondsen, het zogeheten financieel toetsingskader.