Nieuws/Financieel
874451
Financieel

Opkoopprogramma ECB komt er aan

De financiële markten bewogen zich afgelopen week enigszins teleurstellend. Terwijl de dollar vooral tegenover de andere G-10-valuta terugviel, presteerden de meeste beleggingscategorieën tamelijk slecht – een omgeving die typisch hand in hand gaat met een vlucht richting veilige havens en een sterkere dollar.

De meest waarschijnlijke verklaring voor deze ontwikkeling is dat beleggers hun posities in de aanloop naar de jaarwisseling beginnen af te dekken: de meest winstgevende transacties van 2014 (long in de dollar, long in aandelen) worden afgebouwd, terwijl tegelijkertijd liquiditeit de markt uitloopt.

De prijsontwikkeling van grondstoffen verdient speciale aandacht. De meeste olie-indices vielen afgelopen week met nog eens 8 tot 10%. Tot dusverre dit jaar zijn de grondstoffen met meer dan 20% gezakt, en de olieprijs is bijna gehalveerd.

Wat ons betreft heeft deze val voor de meeste consumenten in de G-10-landen ongeveer hetzelfde effect als een belastingverlaging, hoewel als gevolg daarvan de daling van de inflatie het perverse effect heeft dat er weer gedachten over deflatie in de eurozone opduiken.

Ondanks de tamelijk teleurstellende belangstelling voor de tweede TLTRO (ultragoedkope financiering voor de banken in de eurozone) wist de euro een significante sprong omhoog te maken. Tegen onze verwachting in van een positieve verrassing, namen de 306 banken maar iets minder dan €130 miljard op, duidelijk beneden de consensus van €150 miljard.

En ook het andere financiële nieuws was niet bemoedigend. De onderhandelingen binnen eurogroep over de begroting van 2015 voor de afzonderlijke landen laat er geen twijfel over bestaan dat Brussel blijft aandringen op verdere bezuinigingen en belastingverhogingen, met name in Spanje, Italië en Portugal.

Diegenen die naar het begrotingsbeleid keken in de hoop op een zetje in de rug voor de economie van de eurozone werden opnieuw teleurgesteld.

ECB start opkoopprogramma

De uitkomst van deze reeks negatieve ontwikkelingen is dat de ECB niet langer kan wachten met de start van nieuwe verruimende maatregelen, met name met het opkopen van staatsobligaties. Wij zien eenvoudigweg niet hoe de ECB zijn beoogde doel van het balanstotaal van €3000 miljard anders kan bereiken.

De teleurstellende belangstelling van de banken voor het TLTRO-aanbod hebben duidelijk gemaakt dat zij geen belangstelling hebben om de ECB hierbij te helpen. Daarom denken wij dat de ECB de start van de kwantitatieve verruiming (QE) al in de vergadering in januari, meteen na het kerstreces, zal aankondigen.

Op de korte termijn zijn de belangrijkste cijfers voor de euro, en de valutamarkt in het algemeen, deze week de Federal Reserve-bijeenkomst van woensdag, die gevolgd zal worden door een persconferentie, nieuwe verwachtingen voor de economie en de zo belangrijke 'points forecast', waarbij ieder FOMC-lid zijn verwachtingen voor de rente aan het einde van de jaren 2015, 2016 en 2017 bekend zal maken.

Euro onder druk

Een ander belangrijke zaak is de toon van de verklaring, waarin gesproken zal worden over de tijd tussen het stoppen met de QE en de start van de renteverhogingen. De opmerkelijke verbetering op de Amerikaanse arbeidsmarkt en van de consumentenuitgaven sinds de vorige vergadering maken het waarschijnlijk dat we een optimistische toon zullen horen in de verklaring en tijdens de persconferentie. En dat zou de euro sterk onder druk kunnen zetten in de rest van deze week.

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate  voorspellers van de marktbewegingen.