Nieuws/Financieel
874502
Financieel

Boskalis fuseert havensleepdiensten met Kotug

Boskalis heeft een samenwerkingsovereenkomst getekend met maritiem dienstverlener Kotug voor het gezamenlijk voortzetten van de Europese havensleepdiensten. Dat maakte Boskalis maandag bekend.

De bedrijven hebben ieder een belang van 50 procent in de op te richten joint venture. Het gecombineerde bedrijf zal enerzijds de havensleepdiensten van Boskalis-dochter Smit in België en Nederland beslaan en anderzijds die van Kotug in Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Door de samenwerking worden elf havens in vier landen bediend door een vloot van ruim zestig sleepboten.

De totale omzet van het fusiebedrijf wordt geraamd op circa 150 miljoen euro. De samenvoeging zal onder meer de operationele synergievoordelen en de gecombineerde marktposities in belangrijke mate versterken, zo verwacht Boskalis. Ook denkt het bedrijf door de herfinanciering van de activiteiten bijna 100 miljoen euro aan contanten vrij te spelen.

Goedkeuring

De samenwerking moet nog wel worden goedgekeurd door de betreffende toezichthouders.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) startte onlangs een onderzoek naar mogelijke overtredingen van de mededingingswet door sleepbedrijven in de Rotterdamse haven. Het onderzoek van de ACM loopt parallel aan een onderzoek van het Duitse Bundeskartellamt, dat bedrijven in een aantal Duitse havens onderzoekt.

Bezoek toezichthouder

Hoewel de ACM geen namen noemde van bedrijven die op de korrel zijn genomen, heeft ook dochterbedrijf Smit, net als anderen in Rotterdam, bezoek gehad van de toezichthouder, zo bevestigde Boskalis.

Vorige week maakte Boskalis overigens bekend dat het via Smit Lamnalco, waarin het een belang heeft van 50 procent, het Australische sleepbedrijf PB Towage overneemt.