Nieuws/Financieel
874503
Financieel

AEX mag naar 500 punten

De laatste volledige handelsweek is van start gegaan en traditiegetrouw is dit de periode om heel even kort terug te blikken, maar met name het vizier te richten op het komende beleggingsjaar. Rendementen worden per jaar berekend en waar liggen de kansen en valkuilen in het nieuwe jaar?

In mijn laatste column gaf ik aan dat angst en hebzucht momenteel regeren op de financiele markten. Afgelopen weken kon het weer niet op en schoten de koersen fors omhoog. Op Wall Street sloten we 7 weken op rij hoger en ook de Aex was non stop aan het stijgen vanaf de bodem op 366 punten. Vanaf 366 zijn we oplopen naar de 432 punten, een stijging van maar liefst 18 procent. Historisch gezien zie je regelmatig dat september en oktober bekend staan als turbulent en dat de maanden december en januari juist bekend staan als de betere maanden op de beurs.

Een ander fenomeen is de Sinterklaasdip. In de onderstaande grafiek kunt U zien dat we de afgelopen jaren zo eind november, begin december altijd een forse terugval voorbij zagen komen, waarna de eindejaarsrally per saldo van start ging. De afgelopen 5 jaar kon de Aex de maand december hoger afsluiten, dan dat we aan de maand begonnen. Op 2 december 2013 begonnen we op 396 en sloten we het jaar af op 401. Op jaarbasis is de Aex dus nog niet veel opgeschoten. Op 1 december van dit jaar begonnen we op 422. We moeten dus nog een forse inhaalslag maken, willen we de traditie in ere houden.

 

Een aantal zaken geven momenteel druk op de handel. De OPEC handhaaft vooralsnog het olieproductieniveau. Er is op dit moment dus hetzelfde aanbod bij minder vraag en dat zet druk op de handel. Groeicijfers uit China vallen tegen, dus speculanten voorzien nog minder vraag naar olie en drukken de olieprijs dus verder naar beneden. De olieprijs wordt voor een deel beheerst door grote oliespeculanten die met enorme aantallen futures short of long in de markt gaan met enorme bedragen. Er staan enorme short posities momenteel open en zodra er maar ook 1 woord van de OPEC naar buiten komt over een eventuele productievermindering, dan zullen die partijen winst gaan nemen en zich gaan indekken en dan krijgen we zo als dat heet een ouderwetse short-covering rally. Dat betekent dat de olieprijs dan fors kan gaan oplopen in korte tijd. Wij achten die kansen reëel als landen als Iran en Venezuela bij de OPEC gaan aandringen om de productie te verlagen.

Griekenland laat ook weer van zich horen en de aanstaande verkiezingen kunnen ervoor zorgen dat de ingezette overheidsbesparingen en hervormingen wellicht teniet gedaan worden als er andere partijen aan het roer komen. De Griekse beurs staat al een aantal dagen fors onder druk en dat baart beleggers in Europa zorgen. Ook de Russische beurs die natuurlijk olie gerelateerd is, staat fors onder druk en is ook een bron van zorg. Deze factoren zorgen ervoor dat de Aex van 432 teruggevallen is naar 404 heden ochtend, oftewel een verlate Sinterklaasdip.

 

 

2015

Wij zien de huidige dip echter als een mooi koopmoment. Mario Draghi van de ECB staat natuurlijk klaar om in januari onconventionele maatregelen te nemen. Het moge duidelijk zijn dat de stimuleringsmaatregelen van de FED de beleggers op Wall Street geen windeieren hebben gelegd met all time high’s voor de Dow, de S&P 500 en ook de Nasdaq die wederom in 2014 fors is gestegen. De inflatieverwachting in de Eurozone zakt verder en verder weg en dat is de trigger voor de ECB om maatregelen te gaan nemen.

De Europese economie zal hierdoor een boost krijgen en met name de financiele markten kunnen hier als eerste van profiteren, zoals we dat ook op Wall Street zien. Met zeer lage rentestanden is er weinig alternatief dan te beleggen in aandelen. Een ander positief punt is dat bedrijven niet alleen meer winst behalen door onder andere besparingen, maar ook dat ze weer durven te investeren en bedrijven over te nemen.

De Aex is binnen Europa een duidelijke achterblijver en mag in 2015 een inhaalslag gaan maken. Daarbij hebben we heel ambitieus aan de hand van technische analyse een koersdoel van 500 punten, zoals U in de onderstaande grafiek kunt zien. We bevinden ons dan ook in een zeer unieke situatie waarin er nog nooit zoveel geld door centrale banken in de economie werd gepompt en daardoor zie je dat de forse dips die we voorbij zien komen, na een aantal weken alweer omgezet zijn in hogere toppen. Dat biedt uiteraard hele mooie kansen.