Nieuws/Financieel
874545
Financieel

Mixfonds uit Gouda in wereldtop

Opeens stond de Goudse vermogensbeheerder Hof Hoorneman Bankiers in de Wall Street Journal, boven in de lijst met best renderende Europese mixfondsen.

 

 

Het handelshuis opereerde lang in de luwte. Typerend is volgens kenners het recente sponsorschap van golfer Maarten Lafeber. Nog geen topspeler. Maar zoals Hof Hoorneman stelt alleen ondergewaardeerde bedrijven op te sporen die later als belegging sterk renderen, geldt dat ook voor Lafeber.

Inleg verdubbeld

Het rendement van dit mixfonds verrast analist Niels Faassen van onderzoeksbureau Morningstar. „Dat is vrij uitzonderlijk, erg goed. Het fonds behoort tot de beste 1% in zijn klasse, zowel bij drie- als vijfjaarsrendementen.” Morningstar geeft het vijf op vijf sterren. In drie jaar verdubbelde Hof Hoorneman Value Fund het ingelegde vermogen naar dik €105 miljoen.

Het fonds belegt 59,16% in aandelen en 32,85% in obligaties, de rest vooral in de geldmarkt (6,7%). „We zijn afgelopen jaren in alle leningen aan systeembanken in Noord-West-Europa gestapt. Dat pakte bijna altijd goed uit”, verklaart fondsmanager Najib Nakad het rendement.

Claim in SNS-zaak

„In veel gevallen verdubbelde de aankoop, in één geval ging de lening acht keer over de kop. Dat zijn voor ons echt klappers. SNS was de uitzondering”, erkent hij. „Maar daar heeft de Nederlandse Staat tijdens de wedstrijd de doelpalen verplaatst en na de nationalisering niets vergoed.”

„We mijden de consensus”, zeg Nakad over de filosofie. „We zijn ook scherp op specifiek het schuldniveau van bedrijven. Een Fugro zullen we niet snel kopen. Het is echt speuren: als een aandeel van een goed bedrijf al een paar jaar laag staat, dan komt dat bij ons op de radar.”

Diep in China

Naast de exposure op Europa zit het fonds fors in Chinese beleggingen, een kwart ervan in aandelen. De inleg voor beleggers bij dit fonds is vanaf vijf ton. De obligaties in het fonds zijn vooral achtergestelde bedrijfsleningen en veel high yield-stukken. „Die kennen een hoog rendement, maar wel een hoog risico”, aldus Faassen.

Struikelblok voor onderzoeker Morningstar zijn de hoge kosten. Het is een van de allerduurste in de categorie ’mixfondsen neutraal’.

Lees al het nieuws over beleggingen en beursfondsen in de DFT-nieuwsbrief.