Nieuws/Financieel
874605
Financieel

TOM springt in gat storing Euronext

Optiehandelsplatform TOM profiteerde maandagochtend van de inmiddels herstelde beursstoring die Euronext in zijn derivatenhandel had.

Het aantal realtime koop- en verkooporders bij TOM was rond tien uur 80.000. In het verleden waren partijen bij een storing nog zeer terughoudend, schetste TOM-directeur Willem Meijer, en hielden zij hun quotes meestal voor zich.

Handel hervat

De storing was de tweede. Dit keer duurde die kort. De handel in de AEX- en CAC-indexfutures werkte vanaf kwart over negen weer bij Euronext, handel in de overige derivaten werd kort daarna weer hervat.

Vanochtend kort na opening van de beurs liepen eerst 10.000 quotes via TOM, daarna steeg dat aantal naar 80.000.

Beleggers hielden hun transacties in voorgaande jaren meestal voor zich, wachtend op herstel van de beurshandel. Vanochtend kort na opening van de beurs liepen eerst 10.000 transacties via TOM, daarna liep dat aantal op naar 80.000 aan- en verkooporders, claimt dit platform.

Risicobeperking

,,Het toont aan dat het goed is dat er concurrentie is ontstaan. Zulke storingen zijn voor niemand fijn. Het hoort erbij en ook wij zullen ze wel krijgen, maar het is goed voor de Amsterdamse handel dat er dan een ander platform is. Dat geldt net zo goed voor Euronext als wij een storing zouden hebben'', aldus Meijer. ,,Ik zie het als risicobeperking voor partijen die in Nederland handelen.''

Afgelopen week behaalde TOM in zes handelsklassen een marktaandeel van boven de 50%, de rest is in handen van Euronext.

Lees al het nieuws over beursfondsen en beleggingen in de DFT-nieuwsbrief.