Nieuws/Financieel
874629
Financieel

Fors verlies voor Nikkei

De aandelenbeurs in Tokio is maandag met een fors verlies aan de nieuwe handelsweek begonnen. Een tegenvallend rapport van de Japanse centrale bank, waaruit bleek dat de stemming onder de grote Japanse ondernemingen is afgenomen in het vierde kwartaal, drukte op het sentiment. De Nikkei sloot 1,6 procent lager op 17.099,40 punten.

De Japanse verkiezingen hadden weinig impact op de handel. Zoals verwacht heeft de partij van premier Shinzo Abe zondag een klinkende overwinning behaald. Abe had de verkiezingen uitgeschreven omdat hij een nieuw mandaat zocht voor zijn economische hervormingen.

In Thailand ging de hoofdgraadmeter van de beurs op een tumultueuze dag bijna 6 procent omlaag. De beurs in Bangkok wordt gedomineerd door olie- en gasbedrijven, waarvan de aandelen hard worden geraakt door de stevige daling van de olieprijs. De beurs stond voor de vijfde achtereenvolgende handelsdag in het rood; dat is de langste verliesreeks sinds juli.

Thailand

Gedurende de dag liep het verlies van SET-index op tot ruim 9 procent, waarna de baas van de beurs probeerde om beleggers gerust te stellen. Volgens hem kunnen de meeste bedrijven in Thailand profiteren van goedkopere olie, wat een stimulans kan geven aan de Thaise economie.

Elders in het Verre Oosten gingen de beurzen ook omlaag. De All Ordinaries in Sydney zakte 0,6 procent en de Hang Seng-index in Hongkong daalde 1 procent. In Seoul daalde de Kospi 0,1 procent. De Shanghai Composite verloor 0,5 procent, nadat de Chinese centrale bank had laten weten dat de economische groei in China naar verwachting daalt, van 7,4 procent dit jaar tot 7,1 procent in 2015.