Nieuws/Financieel
874667
Financieel

'Openingsverlies voor Damrak'

De aandelenbeurs aan het Amsterdamse Damrak opent maandag waarschijnlijk met verlies. Ook de andere Europese beurzen zullen lager aan de nieuwe handelsweek beginnen. De handel staat deze week vooral in het teken van het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank op woensdag.

,,We lijken verder omlaag te gaan. De AEX-index begint ongeveer 2 punten lager en het is afwachten hoe lang we nog boven de 400 punten blijven. De olieprijs herstelt wel iets, maar dat is nog niet voldoende'', aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

Beursbedrijf Euronext kondigde maandag aan te kampen met een technische storing op de derivatenmarkt. Vanwege het probleem wordt de opening van de handel in futures op de AEX-index en de CAC40-index tot nader order uitgesteld.

Ahold

Ahold maakte bekend zijn aandeleninkoopprogramma te hebben afgerond. Het supermarktconcern heeft sinds eind februari 2013 voor 2 miljard euro aan eigen aandelen ingekocht.

Arseus liet weten dat de aandeelhouders van de medisch toeleverancier op een buitengewone vergadering hebben ingestemd met de wijziging van de naam van het bedrijf in Fagron. De naamswijziging wordt per 1 januari 2015 doorgevoerd.

Verre Oosten

De belangrijkste aandelenbeurzen in het Verre Oosten gingen maandag omlaag in navolging van de forse koersverliezen in New York en Europa. De Nikkei in Tokio sloot 1,6 procent in het rood. Een tegenvallend rapport van de Japanse centrale bank, waaruit bleek dat de stemming onder de grote Japanse ondernemingen is afgenomen in het vierde kwartaal, drukte op het sentiment.

Op Wall Street gingen de aandelenkoersen vrijdag flink omlaag. De Dow-Jonesindex sloot 1,8 procent in de min op 17.280,83 punten. De bredere S&P 500 leverde 1,6 procent in op 2002,33 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq daalde 1,2 procent tot 4653,60 punten.

Euro

De Europese aandelenmarkten sloten een toch al slechte beursweek ook met zware verliezen af. De AEX-index in Amsterdam, die een week eerder op 431,06 punten nog de hoogste stand van het jaar bereikte, sloot met een verlies van 2,5 procent op 406,17 punten. De MidKap leverde vrijdag 1,1 procent in een eindigde op 621,81 punten. De belangrijkste beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen met verliezen tussen de 2,6 en 2,8 procent het weekeinde in.

De euro was maandag voor aanvang van de aandelenhandel 1,2468 dollar waard, tegen 1,2480 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,8 procent meer op 58,25 dollar. Brentolie werd 1 procent duurder op 62,47 dollar.