Nieuws/Financieel
874680
Financieel

Belgische staking begint zonder veel files

Ondanks een nationale staking die maandag tot 22.00 uur onder meer het openbaar vervoer in België plat legt, is de dag zonder opvallende files begonnen. Het Vlaams verkeerscentrum spreekt van „opvallend weinig files voor een maandagmorgen”.

Vermoedelijk zien veel Belgen van hun reisplannen af. Er rijden praktisch geen bussen, trams en treinen, er vliegen vrijwel geen vliegtuigen en er varen geen schepen. Het is de climax van een reeks regionale stakingsacties die vanaf 24 november zijn gehouden. De vakbonden protesteren tegen de bezuinigingen die de Belgische en de Vlaamse regering zeggen te moeten doorvoeren. Ook de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd is een van de grieven van de stakers.

Of de treinen dinsdag weer allemaal rijden, is onduidelijk na een brand in Brussel. Het persbureau Belga meldde dat er maandag brand is gesticht die kabels van de spoorwegen bij station Brussel-Zuid treft. Daardoor zou het treinverkeer ook dinsdag nog hinder ondervinden. De Belgische variant van ProRail, Infrabel, vreest dat de reparatie tot 48 uur kan duren.