Nieuws/Financieel
875622527
Financieel

Wisseling in top betalingsbedrijf Wirecard

Berlijn - Het Duitse betalingsverwerker Wirecard heeft een nieuwe president-commissaris. Wulf Matthias kondigde aan om persoonlijke redenen een stap opzij te doen. De voorzittershamer wordt overgedaan aan Thomas Eichelman, de voormalig financieel directeur van Deutsche Börse. De 75-jarige Matthias maakt zijn termijn als commissaris tot de zomer van 2021 wel af.

Wirecard ligt al tijden onder vuur na beschuldigingen van boekhoudfraude. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times (FT) zou de betalingsverwerker cijfers over winst en omzet op frauduleuze wijze hebben opgekrikt. Wirecard ontkent de boekhoudfraude en gaf opdracht voor een onafhankelijk onderzoek. Eichelman ziet namens Wirecard toe op dat onderzoek.

De verdenkingen van gesjoemel draaien om een partnerbedrijf van Wirecard uit Dubai, dat volgens cijfers goed was voor de verwerking van honderden miljoenen dollars voor klanten en de helft van het operationele resultaat van Wirecard in 2016. Volgens FT is het twijfelachtig dat partner Al Alam inderdaad zo veel werk verrichte voor Wirecard.

Uitkomsten onderzoek

Wirecard beschuldigde journalisten van FT er eerder van onder een hoedje te spelen met beleggers die speculeren op een koersdaling. De krant berichtte toen over onregelmatigheden in de boekhouding bij een dochteronderneming in Singapore.

Uitkomsten van het onderzoek naar Wirecard zullen naar verwachting na het eerste kwartaal dit jaar bekend worden gemaakt.