Nieuws/Financieel
880395716
Financieel

Sterk derde kwartaal voor Boskalis

Papendrecht - Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis heeft het in het derde kwartaal naar eigen zeggen veel beter gedaan dan in de eerste helft van het jaar. De omzet ging licht omhoog, maar het bedrijfsresultaat liet een sterkere stijging zien. Ook voor de rest van het jaar is Boskalis positief gestemd.

Concrete resultaten werden in een handelsbericht vrijdag niet gegeven. Maar het concern wees er op dat vooral de activiteiten op het gebied van Offshore Energy, werkzaamheden voor de olie- en gassector en voor windmolenparken, sinds de zomer veel beter gaan.

Ook bij Salvage, het onderdeel dat gezonken schepen bergt, spreek Boskalis van een sterk jaar. Towage, de sleepdiensten, en Dredging, de baggeractiviteiten, zijn volgens Boskalis stabiel.

De orderportefeuille bedroeg aan het einde van het derde kwartaal 4,2 miljard euro en dat was een lichte afname ten opzichte van het tweede kwartaal. Sindsdien kreeg Boskalis een grote opdracht voor een windmolenpark voor de kust van Taiwan. Deze is nog niet meegeteld.

"Heel belangrijk is de verbetering bij de offshore-divisie"

Dit vindt DFT-verslaggever Yteke de Jong

„De opluchting rond Boskalis is voelbaar, dat eerder dit jaar de winst zag verslechteren. Opvallend ook is dat het maritiem concern niet rept van verslechtering van de vooruitzichten als gevolg van de stikstofuitstoot en PFAS in Nederland. Heel belangrijk is de verbetering bij de offshore-divisie, omdat Boskalis de koers juist naar deze sector heeft verlegd vanwege de hogere marges dan de bagger. Dit bleek de afgelopen tijd niet uit te komen, met als gevolg onder meer afboekingen op schepen en disputen met klanten. Nu het bedrijf strenger is op het werk dat aangenomen is, blijven grote zeperds hopelijk uit.”

@ytekedejong op Twitter

Forse verbetering

Boskalis handhaafde zijn winstverwachting voor heel 2019. Voor de tweede helft van het jaar wordt een forse verbetering van het resultaat voorzien ten opzichte van de eerste helft. Het bedrijfsresultaat (ebitda) komt stabiel uit ten opzichte van 2018, op circa 350 miljoen euro.

Voor heel 2019 wordt verder een investeringsbedrag van ruim 250 miljoen euro voorzien.