Nieuws/Financieel
881153906
Financieel

’TomTom overnamekandidaat’

De handel in het aandeel TomTom is donderdag fors toegenomen. Een analist noemde het aan het Damrak verhandelde aandeel sterk ondergewaardeerd. TomTom zou overnamekandidaat zijn.

Het aandeel won donderdag 3,5% bij €9,25 per aandeel.

Bij weinig nieuws over het bedrijf, reageerde de markt mogelijk op een analyse van Swen Lorenz, aandelenanalist en voormalig fondsmanager.

Drie partijen zouden vanaf vorig jaar interesse hebben getoond. Maar eerst moest de verkoop van het onderdeel Telematics zijn afgerond, aldus Lorenz, voordat kopers meer interesse gaan tonen.

TomTom, de producent van verkeersnavigatie en digitale kaarten, herstructureert het bedrijf. Van verkoper van navigatiekastjes is aanbieder van software bij wijze van afneembare dienst geworden, met verschillende soorten abonnementen voor bijvoorbeeld overheden en fleet management van grote autobedrijven.

Na de verkoop van zijn Telematics-divisie aan investeringsmaatschappij Bridgestone tegen €950 miljoen, heeft TomTom onlangs een belastingvrij dividend van €750 miljoen uitgekeerd aan aandeelhouders.

Lorenz wijst op geruchten dat topman en oprichter van het bedrijf Harold Goddijn (59) geïnteresseerd zou zijn in een verkoop.

Goddijn en de drie medeoprichters hebben samen 44% van alle aandelen TomTom.

Een private equity-koper zou €12,61 per aandeel kunnen bieden, uitgaand van een cashflowrendement van 5%.

Maar een strategische koper zou waarschijnlijk meer bieden omdat TomTom de laatste onafhankelijke kaartspecialist ter wereld is geworden.

Mocht het tot een biedingenstrijd komen, dan heeft het aandeel kans ten minste 48% duurder te worden, aldus Lorenz.