Nieuws/Financieel
884198
Financieel

'Omkoping overschaduwt goed nieuws SBM'

Het goede nieuws van SBM Offshore dat het drijvende productieplatform (fpso) Cidade de Ilhabela op tijd aan de slag is gegaan voor de kust van Brazilië, wordt overschaduwd door nieuwe berichten over omkoping in dat land. Dat schrijft analist Quirijn Mulder van ING maandag in een commentaar.

Een oud-directeur van staatsoliebedrijf Petrobras heeft bekend dat hij 22 miljoen dollar aan smeergeld heeft aangenomen van SBM Offshore. Hoewel Mulder het ,,moeilijk te geloven'' vindt dat één werknemer zo'n hoog bedrag heeft ontvangen, geeft het nieuws volgens hem wel aan dat op enorme schaal betalingen zijn gedaan.

De fraudezaak zal als een schaduw over SBM Offshore heen blijven hangen, totdat ook het onderzoek in Brazilië is afgerond. Dat blijft een risico inhouden voor beleggers. ING handhaaft desondanks zijn buy-advies, op basis van de onderliggende waarde van het bedrijf. Het koersdoel is 17 euro. SBM Offshore daalde maandagochtend op de beurs 1,6 procent tot 11,32 euro, in een 0,4 procent hogere AEX.