Nieuws/Financieel
884803
Financieel

Britten staken zaak bij Hof om bankiersbonus

Het Verenigd Koninkrijk staakt zijn aanklacht tegen Europese wetgeving waarmee bonussen van bankiers aan banden zijn gelegd. Het land stapte in september vorig jaar naar het Europese Hof van Justitie omdat de wetgeving niet zou stroken met Europese verdragen waarmee de rechten van werknemers worden beschermd.

,,Het lijkt nu duidelijk dat onze kans op succes minimaal is. Daarom staken we de juridische procedure'', schreef minister van Financiën aan president van de Britse centrale bank Mark Carney. Osborne noemt in de brief het feit dat basissalarissen worden verhoogd ter compensatie van lagere bonussen een ,,onbedoelde consequentie'' van de Europese 'bonuswet'.

Volgens Osborne is door de Europese wet lastig geworden om bonussen terug te eisen als het slecht gaat met een bank. ,,Dat maakt het moeilijker om er voor te zorgen dat banken en bankiers voor problemen opdraaien in plaats van de belastingbetaler''. Hij pleitte er verder voor om er samen met de Bank of England voor te zorgen dat Britse banken een verantwoordelijk salarisbeleid voeren.