Nieuws/Financieel
885481
Financieel

Wall Street trekt zich op aan overnamenieuws

Het kwartaalcijferseizoen in de Verenigde Staten is nagenoeg ten einde, maar de recordreeks op Wall Street nog niet. Beleggers vonden dinsdag inspiratie in de recente stroom van fusie- en overnamenieuws. Ook een meevallend cijfer over het vertrouwen onder Amerikaanse huizenbouwers hielp een handje.

De leidende Dow-Jonesindex eindigde 0,2 procent hoger op 17.687,82 punten. De bredere S&P 500 steeg 0,5 procent tot 2051,80 punten. Daarmee vestigden beide graadmeters een nieuw record. De technologiegraadmeter Nasdaq kreeg er 0,7 procent bij en sloot op 4702,44 punten.

Botoxmaker Allergan stond wederom in de belangstelling. Het farmaciebedrijf, dat maandag al meer dan 5 procent won nadat het een overnamebod van 66 miljard dollar had ontvangen van branchegeboot Actavis, kreeg er nog eens 2 procent bij. Actavis was eveneens in trek met een koerssprong van 8,7 procent.

Farmaceuten

Ook bij de hoofdfondsen trokken bedrijven in de zorgsector de kar. Zorgverzekeraar en -dienstverlener UnitedHealth was de sterkste stijger in de Dow met een winst van 1,8 procent. De farmaceuten Johnson & Johnson, Merck en Pfizer stegen tussen de 0,5 en 0,9 procent in waarde.

Doe-het-zelfketen Home Depot kwam als een van de laatste grote Amerikaanse bedrijven met resultaten. Hoewel de onderneming de afkoeling op de woningmarkt goed lijkt te hebben verteerd en de winst en omzet in het derde kwartaal wist op te voeren, zakte het aandeel 2,1 procent. Daarmee stond Home Depot onderaan de Dow.

Koersverliezen

Ook de technologiebedrijven Microsoft en IBM waren uit de gratie bij beleggers. Beide aandelen waren met koersverliezen van respectievelijk 1,5 en 1,4 procent eveneens onderin de hoofdindex terug te vinden.

De euro was 1,2535 dollar waard, tegen 1,2538 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse olie van 159 liter daalde 1,7 procent tot 74,33 dollar. Brentolie werd verhandeld voor 78,39 dollar per vat, een daling van 1,2 procent.