Nieuws/Financieel
885498
Financieel

Delta Lloyd wint, SBM bloedt op groen Damrak

SBM Offshore eindigde dinsdag als de grote verliezer op Beursplein 5. Beleggers gingen met lichte winst naar huis, dankzij een verbeterd Duits beleggersvertrouwen, uitstel van de btw-verhoging in Japan en mogelijk meer ECB-steun. Delta Lloyd, Aegon en KPN waren in trek, Midkapper Imtech veerde op dankzij zijn kwartaalcijfers.

De AEX-index sloot 0,7% hoger op 417,2 punten. De Midkap-index eindigde 0,3% hoger bij 616,2 punten.

De overige Europese beurzen vonden ook duidelijk de weg omhoog. De handel in Frankfurt sloot 1,6% hoger op het ZEW-rapport, Parijs eindigde bij 0,9% winst en Londen trok 0,6% aan. Wall Street koerste met lichte winst.

Wall Street koerste met lichte winst.

Het beeld in Azië was gemengd. De Japanse Nikkei-index wist met een plus van 2,2% het verlies van gisteren voor een belangrijk deel goed te maken.

De eurodollar stond 0,7% hoger bij $1,2534.

Sterk ZEW-cijfer

Het sentiment werd gesteund door een ''heel sterk'' ZEW-cijfer, aldus fondsmanager Marcel Voogel van vermogensbeheerder Mint Tower. Duitse beleggers en analisten bleken positief tegen de economie van hun land aan te kijken. Dat de in Japan voor oktober 2015 geplande btw-verhoging voor anderhalf jaar wordt uitgesteld, vormde eveneens een impuls. Gisteren werd nog bekend dat het land van de rijzende zon in een recessie is geraakt.

''Het herstel op de beurs is toch ongekend. Ik vermoed dat we een eindeaarsrally krijgen, en boven de 426 punten kunnen eindigen. Beleggers zien toch weinig alternatieven voor aandelen, ze willen de boot niet missen'', aldus Voogel van Mint Tower. ''Beleggers verwachten ook dat de ECB alsnog spoedig met extra maatregelen zoals het opkopen van staatsobligaties begint.''

Maar beleggers zijn er niet gerust op. Een kleine mee- of tegenvaller trekt het sentiment op de beurs ineens sterk omhoog of omlaag, ziet Voogel achter zijn scherm op het Damrak. De Eurostoxx-volatiliteit, op Europese opties, beweegt rond 19. In juni was dat 12,5. ''Het gevaar van IS is er nog steeds, Oekraïne blijft een brandhaard, de volatiliteit in de oliesector is groot. Het herstel op de beurs wordt niet gedreven door extreem goede bedrijfscijfers.''

De extra stimulering door Japan is relevant, omdat het een nieuw signaal is dat centrale banken bereid zijn verder in te grijpen om de economie aan te vuren, zegt analist Simon Wiersma van ING Investment Office. ,,De inflatie is daar door eerdere ingrepen al opgelopen, maar voor beleggers blijft de vraag of dit beklijft. Dat geldt ook voor Europa.''

Meer stimulering betekent een lagere rente, voor spaarders en obligaties. ,,Particulieren worden aangemoedigd om meer te durven, met aandelen. Dat zie je terug in hogere koers-winstverhoudingen van bedrijven. En dat moet weer beklijven in de economie. Beleggers sorteren nu voor op meer herstel. Al zijn Amerikaanse beleggers misschien wel wat voor de muziek uitgelopen. Er hoeven maar een paar bedrijfscijfers tegen te vallen om een terugval te zien'', zo steunt hij Voogel in zijn voorzichtige vooruitblik.

Delta Lloyd koploper

Verzekeraar Delta Lloyd ging aan kop met een stijging van 2,3%. Ook financial Aegon ging met 2,1% opwaarts.

Gesteund door het lichte herstel van de olieprijzen kreeg Shell er 0,7% bij.

Bij de hoofdfondsen had KPN een plus van 1,9%. Het telecombedrijf heeft de resterende 40% in glasvezelbedrijf Reggefiber gekocht voor €610 miljoen.

Randstad won 1,3%, nadat ING bijeen gehandhaafd koopadvies het koersdoel verhoogde van van €35,48 naar €42,50.

ArcelorMittal steeg 1,8%

SBM Offshore verloor 3,3%, na een adviesverlaging naar 'houden' door Rabobank wegens de stormachtige ontwikkelingen in Brazilië. ING verwacht bovendien dat het bedrijf een nieuwe boete van $400 miljoen boven het hoofd hangt. Bodemonderzoeker Fugro kreeg ook tegenwind en verloor bij de slotbel 0,9%.

Kunstmest- en bouwbedrijf OCI liet 0,6% liggen.

Imtech keert verlies

Midkapper Imtech sloot na de fraaie winst van gisteren nog eens 2,2% hoger. De technisch dienstverlener maakte vanochtend bekend dat de orderontvangst in het derde kwartaal duidelijk is teruggelopen. De omvang van het verlies viel analisten echter mee.

Staalproducent Aperam kreeg er 4,5% bij. Toeleverancier van medicijnen Arseus steeg 2,2%. Accell zakte 1,1%. De fietsenfabrikant heeft een goede derde kwartaal achter de rug en toont zich positief voor de gehele tweede jaarhelft.

TomTom stond onderin met 0,7% verlies.

Smallcap Grontmij won 2,4% op het binnenhalen van een Britse wegenopdracht. Bouwer Heijmans won 1,1%. Telegraaf Media Groep verloor 2,4%.

Het op de lokale markt verhandelde TIE Kinetix steeg maar liefst 24,2%, vooral dankzij een positief rapport van SNS Securities. De bank stelt dat de mogelijke terugbetaling van EU-subsidies door het softwarebedrijf financieel goed op te brengen is.

Kabelmaatschappij Altice sloot 3,4% lager in reactie op de verkoop van een groot aandelenpakket door twee investeerders tegen €45 per aandeel.

Wilt u weten hoe u met beleggingen uw financiële doelen kunt behalen? Meld u dan aan voor het online seminar op donderdagavond.