Nieuws/Financieel
885526
Financieel

ING: schikking $400 miljoen voor SBM in Brazilië

SBM Offshore wacht, na de schikking met de Nederlandse justitie, een schikking van $400 miljoen wegens de corruptiezaak in Brazilië.

Dat stellen analisten van ING. Tot nu toe werd uitgegaan van een eis van $240 miljoen. ING ziet de verhoging tot $400 miljoen uiteindelijk als de noodzakelijk laatste stap in deze kwestie nadat SBM Offshore via lokaal personeel smeergeld heeft betaald om opdrachten binnen te krijgen van Petrobras, het grootste oliebedrijf van Brazilië.

De Braziliaanse rekenkamer CGU begon zijn eigen onderzoek naar de fraude. Het heeft ook het Openbaar Ministerie geïnformeerd. 

Dat bij elkaar dwingt SBM tot een hogere miljoenenschikking, stelt ING, dat dinsdagochtend zijn koersdoel voor het aandeel van €18 naar €17 heeft verlaagd, maar wel een koopadvies overeind houdt.

Het AEX-aandeel koerste dinsdag rond 3% in het rood.

SBM kan niet meer bij de volgende tenders van opdrachten meedingen in Brazilië tenzij het schoon schip maakt. Het Sliedrechtste bedrijf heeft veel baat bij de schikking, aldus ING, omdat het zeer afhankelijk is van Petrobras.

De schikking geldt als nieuwe tegenvaller voor het bestuur, omdat de Brazilianen hun eigen onderzoek doorzetten.