Nieuws/Financieel
885572
Financieel

SBM Offshore zwijgt over affaire Brazilië

SBM Offshore wil geen commentaar geven op de ontwikkelingen in Brazilië, waar de onderneming al enige tijd in verband gebracht met het Braziliaanse staatsolieconcern Petrobras die onderzoek doet naar het plaatsvinden naar corruptie en het aannemen van steekpenningen door werknemers.

 Het bestuur van Petrobras zei maandag dat het is ingelicht over steekpenningen die SBM zou hebben betaald.

De Braziliaanse toezichthouder CGU gaat daarbij onderzoeken of SBM Offshore ,,oneerlijke voordelen'' heeft gekregen door omkoping. Tot dit onderzoek is afgelopen mag SBM Offshore niet meer meedoen aan tenders van zijn grootste klant. ,,De notificatie aan SBM dat het zijn verweer kan presenteren zal de komende dagen gebeuren'', aldus CGU.

Schikking

SBM Offshore schikte onlangs een buitenlandse corruptiezaak waarin het verzeild was geraakt met het Openbaar Ministerie, voor 240 miljoen dollar (192 miljoen euro). Voor de schikking was al een voorziening genomen van dezelfde omvang in de resultaten over de eerste helft van het jaar.

Het hoofd van CGU meldde dat een eventuele schikking in Brazilië SBM Offshore ,,veel meer'' zal kosten dan de 240 miljoen dollar die in Nederland werd betaald. ,,Dit kan voldoende zijn voor Nederland, het is te weinig voor ons'', aldus de chef van de Braziliaanse controleur.

De woordvoerster van SBM Offshore wilde dinsdag niet aangeven of het bedrijf een voorziening zal nemen voor een eventuele Braziliaanse schikking. De vraag of ze het uitsluit wilde ze niet beantwoorden. ,,Ik geef geen enkel commentaar over Brazilië'', zo liet ze weten.