Nieuws/Financieel
885637
Financieel

Sexy, pikant

Heb je zin in zinloze zinnen over zingeving en zinvolheid? Iets zinnigs, waar je jouw zinnen op kunt zetten? Zeer zinvol als je betere bedrijfsresultaten zoekt!

‘Zin hebben’ heeft een dubbele betekenis; enerzijds zie ik het als ‘het hebben van nut, een doel’, anderzijds gaat het over ‘energie vrijmakend, ergens plezier aan beleven’. Voor bedrijven en organisaties zijn beide van groot belang.

Heb je zin?

Kijk eens naar je collega’s; stralen die uit dat ze zin hebben in hun werk? Beleven zij plezier aan hetgeen ze verrichten of komen ze niet-betrokken, ongemotiveerd en futloos over? Krijgen zij energie van hun werk of kost het hen slechts energie? En hoe zit het met jezelf?

Heeft het zin?

Kijk ook eens naar je werk; heeft dat zin? Met andere woorden, is het werk dat je verricht zinvol? Of beschouw je het als zinloos: zonder doel, zonder betekenis, zonder nut? Zou het misschien kunnen zijn dat het laatste oorzaak is van het eerste? Kan het zijn dat de zinloosheid van je taken ertoe leidt dat je geen zin hebt in je werk?

Zingeving

En andersom, zou dat ook werken? Als je werk wél zingevend was, zou je dan meer zin in je werk hebben? Volgens mij werkt het wél zo: meer zinvol werk levert meer zin in je werk op. Dus resteert de vraag hoe jij jouw werk meer zingevend kunt maken…

Mag ik je vragen om te kijken naar welke problemen je oplost voor jouw klant? Wat biedt je aan waarde voor jouw klant? Hoe beter je kunt omschrijven waar jouw klant mee helpt, hoe makkelijker het vaak is om zin te zien én te hebben in je werk.

Zinloos

Als je leiding geeft aan anderen, heb jij zelfs de taak om je zinnen te zetten op de zingeving van het werk voor jouw medewerkers. Natuurlijk moeten zij met zin naar hun werk komen, maar het helpt als jij die zin mogelijk maakt. ‘Zonder zin’ heet ook wel ‘inaan’, wat ik een bijzonder woord vind in het perspectief van jouw medewerkers. Staan zij ‘aan’ of staan ze ‘uit’? ‘Aan’ of ‘inaan’?

Zinnenprikkelend

Zetten deze zinnen je aan het denken?

Prikkelen deze zinnen om na te denken over de zingeving van werk?

Is deze column dan zinnenprikkelend of heeft dat weer een andere betekenis?