Nieuws/Financieel
885739
Financieel

Ordina sprak oud-bestuur over aantijgingen

Ordina heeft één keer gesproken met de voormalige raad van bestuur over de aantijgingen van onregelmatigheden bij aanbestedingen en opdrachten van de overheid. Dat zei topman Stépan Breedveld van de automatiseerder tegen AFN. ,,Ze herkenden zich daar totaal niet in'', zo benadrukte hij.

Ordina sprak de voormalige top naar aanleiding van een uitzending van televisieprogramma Zembla, waarin het bedrijf onder meer werd beticht van structurele fraude bij het binnenhalen van overheidsopdrachten in de periode 2005-2010.

Breedveld, die na die periode aan het roer van de automatiseerder kwam te staan, wilde verder niet concreet op het gesprek met onder meer oud-topman Ronald Kasteel ingaan. ,,Het blijft voorlopig ook bij dat gesprek'', zo gaf hij wel aan.

Zwaar aangezet

Breedveld liet weten dat de aantijgingen ook wat hem betreft zwaar zijn aangezet. Hij vraagt wel om geduld tot een grootschalig onderzoek door advocatenbureau De Brauw Blackstone Westbroek, klaar is. Dat moet eind dit jaar, begin volgend jaar zo zijn. De kosten daarvan waren tot en met het derde kwartaal zo'n 600.000 euro. Breedveld ziet het onderzoek van De Brauw Blackstone Westbroek met vertrouwen tegemoet.

Personeel van Ordina reageerde op de dag van de Zembla-uitzending en de dagen erna volgens de bestuurder ,,zwaar geëmotioneerd'' op de aantijgingen. Dat was goed te merken tijdens bijeenkomsten die destijds werden gehouden in het land. De bestuurder was in de dagen na de uitzending erg veel tijd kwijt aan de zaak. Inmiddels is dat afgenomen naar ,,2 tot 3 uur per dag''.

Ongepast

Ordina heeft wel geconstateerd dat een beperkt aantal medewerkers zich ongepast heeft gedragen in aanbestedingsprocedures, waarbij in enkele gevallen vertrouwelijke informatie is gedeeld. Ook was er sprake van informeel contact tussen medewerkers van Ordina, opdrachtgevers en adviseurs. Inmiddels zijn regels en procedures op het gebied van integriteit aangescherpt. Bij Ordina werken zo'n 3000 mensen.

De hele zaak heeft overigens voor zover nu bekend ,,geen hele grote impact op klantenbewegingen en de bedrijfsactiviteiten'' gehad, zo liet de topman weten.

Compensatie

Wel heeft zich inmiddels ,,een aantal kleine aandeelhouders'' gemeld die compensatie wil voor verliezen door de forse koersval na de Zembla-uitzending. ,,Wij hebben ook deze aandeelhouders geduld gevraagd tot de uitkomst van het onderzoek openbaar wordt gemaakt'', aldus Breedveld.

Breedveld heeft geen contact gehad met grootaandeelhouder Jan Niessen over zijn verzoek aan de Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam tot een onderzoek naar het communicatiebeleid van Ordina rondom de mogelijke onregelmatigheden. Niessen nam via zijn Luxemburgse investeringsvehikel Mont Cervin kort voor de affaire een belang van ruim 12 procent in het bedrijf, en verloor door de koersafstraffing miljoenen.

,,We hebben hem, voordat hij het belang nam en achteraf, niet gesproken'', aldus Breedveld. ,,Maar het is zijn goed recht om deze stap, waar ik verder inhoudelijk niet op in wil gaan, te zetten.'' Wanneer de Ondernemingskamer de zaak in behandeling neemt is nog niet bekend.