Nieuws/Financieel
885742
Financieel

Onder de streep verlies van €75 miljoen

Imtech ziet orderontvangst afnemen

Imtech heeft in het derde kwartaal minder orders ontvangen dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat maakte de technisch dienstverlener dinsdag bekend in een tussentijds handelsbericht.

De orderontvangst bedroeg 862,4 miljoen euro, tegen 936,1 miljoen euro vorig jaar. De omzet zakte van ruim 1 miljard euro naar 940,2 miljoen euro. Het operationeel bedrijfsresultaat (ebitda) ging naar min 5,6 miljoen euro, van min 8,4 miljoen euro een jaar terug. Op nettobasis werd een verlies geleden van 75 miljoen euro, onder meer door eenmalige kosten. Hier stond vorig jaar een min onder de streep van 96,1 miljoen euro.

Topman Gerard van de Aast van Imtech stelde in een toelichting dat met de afronding van de financiële herstructurering de focus van het bedrijf nu volledig ligt op verdere operationele verbetering, vooral in Duitsland, Oost-Europa en de Benelux. ,,Het einde van de eenmalige kosten is in zicht'', zo gaf hij aan.

Imtech gaf aan dat de financiële doelstellingen voor de middellange termijn haalbaar zijn. Het bedrijf zette een scherpere doelstelling voor het werkkapitaal neer in een bandbreedte van min 3 procent tot 0 procent van de omzet in de komende kwartalen. Een concrete prognose voor het gehele jaar werd niet gegeven. Volgens Imtech is 2014 een overgangsjaar. De nettoschuld van het bedrijf kwam uit op 1,1 miljard euro, tegen 835,7 miljoen euro een jaar geleden.

De onderneming meldde dat de marktomstandigheden in het afgelopen kwartaal in Nederland, Groot-Brittannië, Finland en Spanje uitdagend bleven. Elders bleven de marktomstandigheden onveranderd.

Het bedrijf uit Gouda stelde verder dat vanaf het tweede kwartaal van dit jaar bij een aantal divisies sprake was van een negatieve impact op de nieuwe orders door de onzekerheid en onrust rond Imtech. De publicatie van de financiële maatregelen in augustus zorgde juist voor een positief effect op het sentiment van klanten en belanghebbenden, waardoor een terugkeer naar meer normale handelsomstandigheden mogelijk wordt gemaakt.

Imtech vreest echter dat het effect van de onrust op de orderontvangst nog enkele maanden kan aanhouden. Van de Aast benadrukte wel niet ontevreden te zijn over de orderinstroom. ,,Er is het nodige te doen geweest rondom de onderneming, we zijn tevreden hoe een en ander zich ontwikkelt.'' De orderinstroom geeft volgens Imtech een goede basis voor de rest van het jaar en 2015.

De Financiële Telegraaf meldde vanochtend dat Imtech beschuldigingen onderzoekt over criminele geldstromen waarmee voormalige Imtech-managers jarenlang de kas spekten van een Duitse voetbalclub.

DFT TV: Klanten Imtech willen duidelijkheid