Nieuws/Financieel
885745
Financieel

Zes jaar na de financiële crisis spelen bankaandelen zich opnieuw in de kijker. Zij bieden relatieve waarde in een markt, die maar weinig koopjes kent.

Redelijk geprijsd is het nieuwe goedkoop bij aandelen, stelde beleggingstrateeg Russ Koesterich van vermogensbeheerder BlackRock eind augustus dit jaar. Aandelenwaarderingen zijn normaal tot stevig en bij gebrek aan alternatieven kunnen beleggers beter op zoek gaan naar beleggingen die relatieve waarde vertegenwoordigen. “Geen belegginscategorie is bijna nog aantrekkelijk geprijsd,”  aldus Koesterich.

Enkele cyclische sectoren bieden nog relatieve waarde, zoals de financiële sector die aantrekkelijke waarderingen kent. Gekeken naar koers-boekwaarde wordt de S&P Global 1200 Financials index met bijna 40% korting verhandeld in vergelijking met de MSCI World Index die aandelen van 75 landen in zowel opkomende als ontwikkelde markten bundelt. In de S&P Global 1200 Financials zijn aandelen opgenomen van financiële instellingen uit 31 landen, goed voor 70% van de totale marktkapitalisatie van de totale sector. De koers-winstverhouding van deze index laat zien dat de financiële sector de laagst gewaardeerde is in vergelijking met andere sectoren.

Meer vraag naar kredieten

Volgens veel analisten zijn die lage waarderingen het gevolg van de verslechterde winstgevendheid van banken na de financiële crisis. Koesterich stelt echter dat de rentabiliteit op het eigen vermogen van de financiële sector vergelijkbaar is met kort voor de financiële crisis, maar dat waarderingen zijn  achtergebleven. “De financiële sector en met name Amerikaanse banken bieden relatieve waarde; financiële instellingen profiteren waarschijnlijk van de verwachte rentestijging in de VS en het herstel van de wereldeconomie zorgt voor meer vraag naar kredieten. Dat zullen de banken terugzien in hun inkomsten.”

Het afgelopen cijferseizoen lijkt Koesterich gelijk te geven. Veel Amerikaanse banken hebben in het tweede kwartaal melding gemaakt van een stijgende kredietverlening. Als de Amerikaanse economie zich blijft verbeteren, zal de vraag naar kredieten verder toenemen. Ook de verwachte verhoging van de rente door de Fed speelt banken in de kaart. In de jaarcijfers over 2013 stelt topman Jamie Dimon van J.P. Morgan dat een terugkeer naar een meer normale rentevoet de netto rentemarge van zijn bank met 2,2 tot 2,7% zou kunnen stuwen. Daarmee zou de jaarwinst na belastingen zes miljard Amerikaanse dollar hoger uitkomen, een kwart meer dan in 2013.

Kapitaalmarkten

Niet alleen een hogere vraag naar leningen en een hogere rente stuwt de inkomsten van banken. Bedrijven worden ook steeds actiever op de kapitaalmarkten. Er zijn meer beursgangen, er worden meer obligaties uitgegeven en het aantal fusies en overnames zit in de lift. Ook dat zal de winsten van banken in de komende kwartalen een positieve impuls geven, verwacht Koesterich.

De beleggingsstrateeg ziet de Amerikaanse rentecurve de komende maanden aanzienlijk vervlakken. Die trend heeft in het verleden winstmarges van banken onder druk gezet omdat zij door een hogere korte rente met extra kosten werden opgezadeld, en minder verdienden op de lange termijnrente. Door die verwachting zijn beleggers negatiever gaan denken over de winstgevendheid van de sector dan noodzakelijk is, gekeken naar de fundamentele waarden. “Door het grote en diverse aanbod van producten en diensten en een verbeterd risicobeleid zijn banken minder gevoelig geworden voor renteschommelingen,”  aldus Koesterich.  

Renteschommelingen

De outlook voor Europese banken vormt op korte termijn een risico voor de sector, maar het gros van het slechte nieuws is in de koersen geabsorbeerd, stelt Koesterich. “Voor Europese banken is het plaatje op de lange termijn positiever dan een jaar geleden omdat zij schulden hebben afgebouwd, kapitaal hebben opgehaald en de ECB is begonnen met het opkopen van verpakte leningen.”