Nieuws/Financieel
885754
Financieel

Grote verschillen kwaliteit vergelijkingssites

De dienstverlening van vergelijkingssites voor financiële producten kan nog altijd beter. Dat constateert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dinsdag.

De vijf grootste spelers hebben hun zaken inmiddels aardig op orde. Maar de markt kent ook nog vele andere vergelijkingssites. De kwaliteitsverschillen daar zijn groot, aldus de toezichthouder. Ook zijn er veel 'advertentiesites' die consumenten misleiden door hen door te sturen naar aanbieders, waarvan ze een vergoeding ontvangen.

Verslaggever Thijs Rösken vertelt waar u op moet letten als u een vergelijkingssite gebruikt. Vergelijkt u liever zelf? Hier vindt u alle premies voor de zorgverzekeringen voor 2015.

Betaalde top drie

De meeste vergelijkingssites tonen na het maken van een vergelijking bijvoorbeeld eerst een top 3. Daarin staan alleen partijen die daarvoor een vergoeding betalen aan de vergelijkingssite. Het is wel mogelijk om door te klikken naar de volledige vergelijkingsresultaten, maar veel klanten doen dit niet.

Ook verwerken sommige vergelijkingssites eenmalige actiekortingen in de maandelijkse premie, waardoor deze lager lijkt dan in werklijkheid het geval is. Onwenselijk, volgens de AFM: 'Omdat consumenten na het verlopen van de korting onverwachts worden geconfronteerd met een hogere premie.'

Eigen risico

Een ander belangrijk punt is de hoogte van het eigen risico. Sommige vergelijkingssites stellen de hoogte daarvan automatisch in, waardoor volgens de AFM mensen minder goed nadenken over hun keuzes.

Tenslotte waarschuwen de onderzoekers voor websites die bezoekers niet direct laten filteren op zijn voorkeuren, maar allereerst een lijstje met aanbiedingen toont. 'Deze punten kunnen leiden tot voorzienbare teleurstellingen', aldus de AFM.

Bij het onderzoek werkte de AFM nauw samen met de Nederlandse Zorgautoriteit en de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Gezamenlijk roepen de drie toezichthouders consumenten op om hun zorgverzekering nauwkeurig onder de loep te nemen. Vanaf half november tot 1 januari kunnen consumenten weer een nieuwe zorgverzekering kiezen. Het advies is om bij het gebruik van vergelijkingssites altijd bij verschillende sites een vergelijking te maken.