Nieuws/Financieel
885784
Financieel

'Braziliaanse storm voor SBM Offshore'

Er is sprake van een storm voor SBM Offshore in Brazilië. Dat constateren analisten van Rabobank dinsdag in een rapport. Ze verlagen daarin het advies voor het aandeel van de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie naar hold van buy. Ook het koersdoel werd scherp teruggezet, van 16 euro naar 10 euro.

Rabobank wees er op dat SBM volgens zijn Braziliaanse klant Petrobras heeft toegegeven dat het steekpenningen betaalde aan een medewerker om zo opdrachten binnen te krijgen. Als gevolg daarvan mag het Nederlandse bedrijf niet deelnemen aan een aanstaande FPSO-tender. ,,Petrobras is veruit de grootste klant van SBM en wij sluiten niet uit dat het bedrijf een aanzienlijke schikking moet betalen. Dat terwijl het momentum voor de orderinstroom laag is'', aldus de marktvorsers.

Daar komt bij dat de toezichthouder in Brazilië heeft aangegeven dat een schikking SBM in Brazilië ,,veel meer'' zal kosten dan een overeenkomst die onlangs werd gesloten in Nederland. Deze had een omvang van 240 miljoen dollar.

Het aandeel SBM Offshore sloot maandag op 11,44 euro.