Nieuws/Financieel
885802
Financieel

‘Licht hoger begin voor Damrak’

De aandelenbeurs aan het Amsterdamse Damrak begint dinsdag waarschijnlijk licht hoger. Ook de andere Europese effectenbeurzen zullen met kleine winsten openen. Beleggers kijken uit naar een vertrouwenscijfer uit Duitsland. Bij de bedrijven kwam Imtech met een handelsbericht.

,,We lijken fractioneel hoger te gaan openen. De Japanse beurs toonde herstel na de koersval op maandag. Daar lijken maatregelen te worden genomen om de economie weer uit het slop te trekken. De onderliggende teneur op de beurzen blijft verder goed. De lage rente zorgt ervoor dat we eigenlijk maar één kant op kunnen en dat is in aandelen“, aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

Technisch dienstverlener Imtech ontving in het derde kwartaal minder orders dan een jaar eerder. Het nettoverlies werd teruggebracht tot 75 miljoen euro, van 96,1 miljoen euro vorig jaar. De Telegraaf meldde daarnaast dat Imtech beschuldigingen onderzoekt over criminele geldstromen waarmee voormalige Imtech-managers jarenlang de kas spekten van een voetbalclub uit de tweede Bundesliga.

Fietsen

Accell Group kwam ook met een update. De fietsenfabrikant verwacht voor het tweede halfjaar een hogere omzet in alle belangrijke landen. Ook de winst zal hoger uitvallen. Het bedrijf meldde verder dat het in gesprek is over een overname van het Deense Cycle Service Nordic, een distributeur van fietsonderdelen en accessoires.

Supermarktconcern Ahold, dat dinsdag een investeerdersdag houdt, liet weten dat de onlineverkopen naar verwachting eind dit jaar uitkomen op 1,4 miljard euro. Het bedrijf streeft ernaar eind 2017 op 2,5 miljard euro aan onlineverkopen te zitten.

Oranjewoud

Oranjewoud bracht maandag na de slotbel de resultaten naar buiten. De houdstermaatschappij van ingenieursbureau Antea Group en bouwbedrijf Strukton heeft in de eerste negen maanden van dit jaar het bedrijfsresultaat met bijna 9 procent zien stijgen. De omzet ging met bijna 16 procent omhoog.

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste beurzen dinsdag een gemengd beeld zien. In Tokio was de Nikkei een positieve uitschieter met een winst 2,2 procent. De hoop dat de Japanse premier Shinzo Abe de geplande btw-verhoging zal uitstellen en vervroegde verkiezingen zal uitroepen, wakkerde de kooplust onder beleggers aan. Maandag zakte de Nikkei nog 3 procent nadat was gebleken dat de Japanse economie opnieuw in een recessie zit.

Gemengd

De Amerikaanse beurzen sloten maandag gemengd. De Dow-Jonesindex eindigde 0,1 procent hoger op 17.647,75 punten. De S&P 500 won 0,1 procent tot 2041,32 punten. De technologiebeurs Nasdaq daalde 0,4 procent naar 4671,00 punten.

De Europese beurzen gingen eerder op de dag met winst de handel uit. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,5 procent hoger op 414,07 punten. De MidKap klom 1 procent tot 614,42 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tot 0,6 procent.

De euro stond dinsdag voor aanvang van de aandelenhandel op 1,2473 dollar, tegen 1,2457 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,5 procent goedkoper op 75,23 dollar. Brentolie kostte 0,5 procent minder op 78,91 dollar per vat.