Nieuws/Financieel
885855
Financieel

Draghi helpt Damrak omhoog

Dankzij een sterke opleving vond de Amsterdamse beurs maandag bij het slot de weg omhoog.  Beleggers verdreven in de middaghandel de domper over de recessie in Japan geholpen door een positief ontvangen toespraak van ECB-president Mario Draghi over het opkopen van  staatsobligaties.  

De AEX-index sloot 0,5% hoger op 414,07 punten. De AMX pluste 1% op  614,42 punten.

Elders in Europa kregen de beurzen ook de wins in de rug. Parijs en Frankfurt gingen 0,6% en 0,7% omhoog. De Bundesbank meldde dat de Duitse economie nog minstens tot het einde van dit jaar weinig groei zal laten zien. 

In de middaghandel keerde het negatieve tij geholpen door een toespraak van ECB-president Mario Draghi die bij het Europees Parlement herhaalde alle opties open te houden om de economie in de eurozone te stimuleren, waaronder het opkopen van staatsobligaties.   

Een onverwachtse krimp van de Japanse economie zorgde bij opening van de handel voor verkoopdruk. Volgens Maarten Geerdink, fondsmanager bij Petercam, was de negatieve verrassing uit Japan voor een groot deel toe te schrijven aan teveel voorraadvorming vanwege de hoop op een sterke rebound van de bestedingen. "De economische tegenvaller zet de deur wel verder open dat de Japanse beleidsmakers nog meer zullen gaan doen om de doelstellingen te realiseren.  Ook lijkt de weg vrij gemaakt voor een uitstel van de geplande btw-verhoging in oktober volgend jaar. Daarnaast zal worden gemikt op een verdere verzwakking van de Japanse munt, de yen om de export te bevorderen. "

In de middag kwam er tegenvallend macronieuws uit de VS. De industriële productie viel in oktober licht terug, terwijl op een kleine stijging was gerekend. Wall Street kwam de dip bij opening snel te boven en bleef vanmiddag dicht bij huis.

De fondsmanager van Petercam noemt de recente zijwaartse beweging van de Europese aandelenmarkten enigszins teleurstellend. "De verder oplopende geopolitieke spanningen, waaronder in Oekraïne, zorgden voor wat terughoudendheid bij beleggers. Ik verwacht echter dat geholpen door de onderliggende positieve factoren,  zoals onder meer de lagere olieprijs en de zwakkere Europese munt,  de koersen een steuntje in de rug krijgen. De hoge waarderingen op Wall Street zouden beleggers ook naar Europa kunnen lokken."   

Fugro zwak

Bij de hoofdfondsen was ArcelorMittal in trek met een winst van 1,4%. Boskalis presteerde 1,7% beter. 

De financiële waarden ING en Delta Lloyd konden 1,4% en 0,9% bijschrijven. Voor koploper KPN hadden beleggers 1,8% meer over.

Fugro moest 6% afstaan, waarmee de koerssprong van de bodemonderzoeker eind vorige week deels verloren ging. SBM Offshore liet 1% liggen.

DSM ging 0,2% achteruit. Het fijnchemieconcern opent vandaag een nieuw onderzoeks- en ontwikkelingscentrum voor hoogwaardige materialen.

Bij de middelgrote fondsen koerste Bam 3,4% hoger. De bouwer heeft de opdracht voor herontwikkeling van het asielzoekerscentrum in Ter Apel in de wacht gesleept.

Imtech sprintte , een dag voordat de technisch dienstverlener met de kwartaalresultaten naar buiten komt, 17,7% vooruit. Accell kreeg er 3,5% bij.  

Aan de andere kant werd TomTom 0,9% minder waard. Corbion gleed naar de laatste plaats met een min van 1,1%. 

Het AScX-genoteerde Galapagos sprong 3,2% omhoog. Het biotechbedrijf liet voorbeurs weten goede voortgang te hebben geboekt met een klinisch onderzoek van een medicijn tegen reuma.

Ordina steeg 1,4%. De automatiseerder heeft via dochteronderneming Clockwork een contract gesloten met het Havenbedrijf Rotterdam.

Lokaal fonds Macintosh klom 1%. Het winkelbedrijf heeft zijn herfinanciering succesvol afgerond.