Nieuws/Financieel
885865
Financieel

Principeakkoord cao AkzoNobel

De vakbonden hebben met verffabrikant AkzoNobel een principeakkoord bereikt over een nieuwe cao. De afspraken uit het akkoord worden nu aan de vakbondsleden voorgelegd. Dit zei bestuurder Ron Vos van FNV Bondgenoten maandag.

Het principeakkoord betekent niet dat de staking bij de chloorfabriek van AkzoNobel in Rotterdam van de baan is. Dat is pas een feit als ook de leden daar zich achter het akkoord scharen. De fabriek in het Rotterdamse Botlekgebied draait al weken op een laag pitje door de staking. De werknemers daar wilden naast meer loon ook een aparte cao, maar het bedrijf wees dat af.

De productie van de fabriek is voor meer dan de helft stilgelegd. Een nog lager niveau mag niet om veiligheids- en milieuredenen, bepaalde de rechter. Bij de fabriek werken 95 mensen, van wie 55 in de productie.

Stijging lonen

Afgesproken is dat de lonen met terugwerkende kracht per 1 juli met 1,85 procent stijgen. Verder krijgen de werknemers een eenmalige uitkering van 100 euro bruto per 1 december en is afgesproken een versobering in de pensioenregeling ongedaan te maken.

De cao heeft een looptijd van een jaar en geldt voor ongeveer 5000 werknemers.