Nieuws/Financieel
885921
Financieel

Actavis brengt bod uit op Allergan

Farmacieconcern Actavis heeft maandag een bod van 219 dollar per aandeel op Allergan uitgebracht. Het bod op de botox-producent bestaat voor 129,22 dollar in contanten, aangevuld met 0,3683 aandeel Actavis. Met de transactie is in totaal 66 miljard dollar (bijna 53 miljard euro) gemoeid.

Actavis, dat om belastingredenen gevestigd is in Dublin, verwacht de overname in het tweede kwartaal van 2015 af te kunnen ronden. De beoogde samensmelting, waar de besturen van beide bedrijven unaniem achter staan, levert een bedrijf op dat in 2015 een geschatte omzet haalt van ruim 23 miljard dollar.

Allergan ontwijkt met de transactie een vijandig overnamebod van het Canadese Valeant en investeerder Bill Ackman. Eind oktober gaven die twee nog aan minimaal 200 dollar per aandeel Allergan te willen betalen.

Bestuursvoorzitter Michael Pearson van Valeant liet weten een bod van 219 dollar of meer op Allergan ,,niet te kunnen rechtvaardigen'' aan zijn aandeelhouders. Desondanks gaat Valeant het bod van Actavis nader bestuderen. Valeant kan sowieso geld opstrijken uit de deal tussen Actavis en Allergan. Bill Ackman bouwde een belang van circa 9,7 procent op in Allergan. Valeant sprak met de investeerder af dat het 15 procent krijgt van de nettowinst van Ackman's bedrijf Pershing Square in het geval een andere partij met Allergan aan de haal zou gaan.