Nieuws/Financieel
885994
Financieel

Blinde buschauffeur

Als u niet weet waar u met uw bedrijf uit wilt komen, weet u ook niet of u op de goede weg bent. U doet maar wat, naar beste vermogen. Uw bedrijf is dan niet veel meer dan een stuurloos schip op drift.  

Stel, u staat in het bushokje. De bus stopt, u stapt in en vraagt de chauffeur: “Gaat u naar het centrum?” En dat de bestuurder dan zegt: “Weet ik veel, ik doe maar wat! Géén idee wat de bedoeling is, ik heb geen flauw benul waar we naar toe gaan…”

Visiedocument

Het lijkt misschien een stom voorbeeld, maar heeft u zelf een beeld waar uw bedrijf moet staan over vijf jaar? Of doe u maar wat? Ziet u wel waar het schip strandt? Alsof schepen moeten stranden…

Ik daag u uit: kunt u binnen twee minuten uw visiedocument erbij pakken? Het stuk papier waarop staat waar u uit wilt komen? De kans is groot dat u dat niet kunt - enerzijds omdat u echt niet weet waar dat zou liggen, anderzijds omdat u nog nooit op papier heeft gezet wat u wilt bereiken. Wat onderscheidt u van een blinde buschauffeur?

Inspiratie

Als u niet kunt vertellen waar u naar toe wilt, hoe moet het personeel dat dan weten? Met andere woorden; als u geen goede leiding kunt geven, dan is het toch niet zo vreemd dat uw personeel maar wat aanrommelt? Zij doen wat ze moeten doen met de bezieling van een verdwaalde reiziger! Terwijl een groter doel juist zo’n inspiratiebron voor uw medewerkers kan zijn.

Ik daag u nogmaals uit: vraag uw personeel om een eerlijk antwoord op de vraag of zij geleid worden naar een prachtig perspectief. Waarschijnlijk zullen zij u aankijken alsof ze water zien branden. Greenpeace heeft een prachtig perspectief, Dopper heeft er één, het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en KIKA hebben er ook één. U laat veel inspiratie, motivatie en betrokkenheid liggen als u niet in staat bent om een duidelijk doel te communiceren. Medewerkers (het woord zegt het zelf al) willen graag mee-werken aan iets moois. En u ontneemt ze dat door maar wat aan te klooien!

De buschauffeur kijkt u ongeduldig aan: “Wat gaat u doen? Stapt u in  of stapt u uit? Ik moet verder…” Tja, wat gaat u doen? Gaat u mee - nergens naar toe?

Of zou u wachten op de volgende bus met een stuurman, die wél weet waar de reis heen gaat?