Nieuws/Financieel
886071
Financieel

Door slecht betaalbedrag van opdrachtgevers

Zzp'ers eisen vaker voorschotbetaling

Steeds meer zzp'ers en freelancers vragen om voorschotbetaling. Meer dan de helft van de opdrachtgevers betaalt namelijk te laat of hanteert lange betalingstermijnen.

Vooral grote ondernemingen en concerns maken het de kleine ondernemer moeilijk. Zzp'ers hebben daar genoeg van en vragen steeds vaker om het volledige factuurbedrag vooruit te laten betalen.

Dit blijkt uit onderzoek van POOQ,  een matchsite voor zzp'ers en opdrachtgevers. Het deed onder zijn 15.000 leden onderzoek naar betalingsgedrag. Vooral grote bedrijven en concerns blijken de betalingstermijn ruimschoots te overschrijden. Daarentegen betalen collega zzp'ers en het MKB wel op tijd.

Slechts 45% van de facturen wordt binnen de gestelde termijn betaald. Maar liefst 41% overschrijdt de termijn tot dertig dagen, 14% zelfs nog langer.

Door het slechte betaalgedrag van opdrachtgevers zien zzp'ers zich genoodzaakt steeds vaker een flink bedrag als voorschot te vragen. Hierbij stuurt de zzp'er een factuur op het moment dat hij het aantal afgesproken uren heeft gewerkt en/of de afgesproken dienst heeft geleverd. Die factuur wordt verrekend met het voorschot waarna de teller weer op nul staat.