Nieuws/Financieel
886114
Financieel

Japanse economie weer in recessie

De economie van Japan is in het derde kwartaal onverwachts gekrompen met 0,4 procent ten opzichte van de voorgaande periode. Omdat de economie voor het tweede kwartaal op rij krimpt, is 's werelds derde economie weer in een recessie beland. Dat blijkt uit cijfers die de regering maandag bekendmaakte.

Het bruto binnenlands product (bbp) van Japan daalde op jaarbasis met 1,6 procent tussen juli en september, terwijl een groei van 2,1 procent was voorspeld.

De Japanse regering verhoogde in april de btw van 5 naar 8 procent, waardoor de consumentenbestedingen en bedrijfsinvesteringen fors afnamen. Die maatregel lijkt nu nog steeds effect te hebben op de economie.

Btw

De Japanse premier Shinzo Abe wil de btw eigenlijk verder verhogen naar 10 procent in oktober volgend jaar. Maar economen denken dat die maatregel wordt uitgesteld door de tegenvallende cijfers over het derde kwartaal, volgens ingewijden zelfs tot 2017.

,,De belastingverhoging van april heeft de Japanse economie compleet vernield. Geen enkel deel van de economie ziet er op dit moment bemoedigend uit'', aldus een econoom van onderzoeksbureau Dai-ichi Life Research.

Japanse beleggers schrokken van de economische krimpcijfers. De Japanse Nikkei-index sloot 3 procent in de min en eindigde op 16.973,80 punten.

Bekijk ook DFT TV: Martine Hafkamp over de verrassende recessie van Japan