Nieuws/Financieel
886144
Financieel

'AEX opent in mineur'

De Amsterdamse effectenbeurs opent maandag naar verwachting in de min. Ook de andere Europese beurzen zullen met verliezen beginnen. Nu het leeuwendeel van kwartaalcijfers uit het bedrijfsleven achter de rug is, zal de handel deze week vooral in het teken staan van macro-economische rapporten.

,,De AEX gaat zo'n 1,5 punt lager van start. De onverwachte recessie in Japan lijkt ook de stemming in Europa te drukken. Hopelijk komt er deze week wel goed economisch nieuws uit de VS. Daar staat maandagmiddag het industriële productiecijfer op het programma. Later in de week volgen de Amerikaanse inflatiecijfers, de Fed-notulen en de huizenverkopen'', aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

De aandacht van beleggers gaat maandag ook uit naar de Europese Centrale Bank (ECB). Centralebankpresident Mario Draghi spreekt maandagmiddag vanaf 15.00 uur het Europees Parlement toe. Ook maakt de ECB rond die tijd bekend voor hoeveel geld het door onderpand gedekte obligaties heeft gekocht.

Mota-Engil Africa

Aan het bedrijvenfront werd afgelopen weekeinde bekendgemaakt dat het Afrikaanse bouw- en ingenieursbedrijf Mota-Engil Africa een notering krijgt op Beursplein 5 in Amsterdam. De handel in het aandeel, dat in euro's genoteerd zal worden, begint op 24 november.

Galapagos liet voorbeurs weten goede voortgang te hebben geboekt met een klinisch onderzoek van een medicijn tegen reuma. De testresultaten tonen volgens het biotechnologiebedrijf niet alleen aan dat het middel veilig is, maar ook dat er geen interacties zijn met andere medicijnen die doorgaans aan reumapatiënten worden voorgeschreven.

Verre Oosten

De aandelenmarkten in het Verre Oosten stonden maandag overwegend in het rood. De Nikkei in Tokio ging 3 procent onderuit nadat was gebleken dat de Japanse economie opnieuw in een recessie is beland. Ook ging de handelsverbinding tussen de beurzen in Shanghai en Hongkong van start.

De beurzen in New York sloten vrijdag zonder grote uitslagen, na de records eerder in de week. De Dow-Jonesindex noteerde aan het slot 0,1 procent lager op 17.634,74 punten. De brede S&P 500 was vlak op 2039,82 punten. De technologiebeurs Nasdaq klom 0,2 procent naar 4688,54 punten.

Europa

De Europese beurzen gingen met kleine winsten het weekeinde in. De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,1 procent hoger op 411,97 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 608,52 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs noteerden tot 0,4 procent hoger.

De euro was maandag voorbeurs 1,2534 dollar waard, tegen 1,2488 dollar bij sluiting van de Europese aandelenbeurzen op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,9 procent minder op 75,14 dollar. Brentolie zakte 1,1 procent in prijs tot 78,51 dollar per vat.