Nieuws/Financieel
886752
Financieel

Onderzoek naar ruim 56.000 adviezen

'Wacht met instappen na afwaardering'

De invloed van analisten op de beurskoersen valt niet te onderschatten: dagelijks zetten koop- en verkoopadviezen aandelen in beweging. Maar beleggers die een aandeel willen kopen dat ergens op de verkooplijst is gezet, doen er goed aan om een week te wachten met instappen.

Dat schrijft Dirk Gerritsen, onderzoeker en coördinator van het vak beleggingsleer op de Universiteit Utrecht, in een artikel dat deze week is verschenen in het Maandblad voor Accountancy en Bedrijfseconomie.

Gerritsen heeft welgeteld 56.363 adviezen voor Nederlandse aandelen onderzocht, in de periode 1995 tot en met april 2013. Daarvan is veruit het grootste deel (31.555) een herhaling van een eerder advies. De rest is min of meer gelijk verdeeld over adviesverhogingen en adviesverlagingen.

Verlaging dreunt door

De UU-onderzoeker heeft de adviezen gekoppeld aan data over de koersbewegingen op de beurs. Het blijkt dat er verschil zit in het effect van een adviesverhoging en van een adviesverlaging.

Een verlaging van het advies leidt direct na publicatie tot een gemiddelde daling van 0,85%. En een week later is de gemiddelde daling nog eens 0,26% extra. Bij een verhoging van het advies stijgt het aandeel direct na publicatie 0,62%. Maar in de week na het advies is de stijging verwaarloosbaar.

Overigens zijn de verkoopadviezen veruit in de minderheid. Het gemiddelde van alle adviezen zit ergens tussen 'kopen' en 'houden'.

Psyche

"Een koopadvies wordt dus veel sneller in de koers verwerkt dan een verkoopadvies", constateert Gerritsen. Hij wijst naar de psyche van beleggers voor een mogelijke verklaring. "Het zou kunnen dat mensen goed nieuws sneller verwerken dan slecht nieuws."

Ofwel: bij een koopadvies denkt de belegger: 'zie je wel, ik zat goed', en koopt bij. "Bij slecht nieuws blijven beleggers eerst nog vasthouden aan hun eigen overtuiging. Ze kijken het even aan, maar als het aandeel toch verder daalt, gaan ze ook verkopen", analyseert Gerritsen.

Niet meteen bodemvissen

Wel kunnen beleggers er op basis van de onderzoeksresultaten dus rekening mee houden dat een daling na een adviesverlaging langer aanhoudt. "Als je een beleggingsportefeuille aan het samenstellen bent, en je hebt een aandeel op het oog, dan loont het waarschijnlijk om even te wachten met kopen na een afwaardering", zegt Gerritsen. "Niet na één dag gaan 'bodemvissen'. Want het aandeel kan nog verder dalen."

De manco van het koppelen van adviezen en beurskoersen is dat de invloed van de analist niet helemaal te isoleren is. Misschien heeft het bedrijf wel een fantastisch kwartaal gedraaid en stijgt de koers vooral daarop. En niet op het advies dat de analist diezelfde dag heeft uitgebracht naar aanleiding van die kwartaalcijfers.

Invloed

Gerritsen erkent die beperking. Maar dat analisten invloed hebben, staat voor hem vast. "Amerikaanse onderzoekers hebben ook een dergelijk onderzoek gedaan, maar dan van minuut tot minuut. Daarin zie je dat de koers reageert als het bedrijf met nieuws komt, en nog een keer reageert als de analist zijn rapport uitbrengt."

Bovendien is de invloed van de adviezen er ook op dagen dat er geen bedrijfsnieuws is, zegt Gerritsen. "Analisten hebben een relevante functie op de kapitaalmarkt."