Nieuws/Financieel

SBM Offshore schikt met OM voor $240 miljoen

SBM Offshore heeft in de buitenlandse corruptiezaak voor 240 miljoen dollar (€192,5 miljoen) geschikt met het Openbaar Ministerie. De Amerikaanse justitie heeft bovendien laten weten het bedrijf niet te zullen vervolgen.

Uit onderzoek onder leiding van het OM blijkt dat tussenpersonen namens SBM Offshore ongeoorloofde schenkingen hebben gedaan aan ambtenaren in Equatoriaal Guinea, Angola en Brazilië.

Het bedrag is opgebouwd uit een boete van $40 miljoen en een ontneming van $200 miljoen.

Omkoping in Brazilië

Dat in de twee genoemde Afrikaanse landen geld via tussenpersonen in de zakken van overheidsdienaren was beland, was al naar voren gekomen uit een intern onderzoek van de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie. In Brazilië vond het bedrijf wel verontrustende signalen maar geen hard bewijs van omkopingspraktijken.

Justitie komt na eigen onderzoek tot de slotsom dat omkoping in Brazilië wel kan worden bewezen.

Hoewel het justitieel onderzoek in Brazilië nog loopt, toont topman Bruno Chabas zich in een toelichting opgetogen. ,,We zijn open en transparant tijdens dit moeilijke proces geweest, dat betrekking heeft op kwesties van voorbije jaren. Wij kunnen ons nu richten op de toekomst, met de wetenschap dat er inmiddels een cultuur heerst waarin onze waarden tot uiting komen".

Bekijk ook de video: SBM komt goed weg met schikking