Nieuws/Financieel
888659
Financieel

Draghi tilt Wall Street naar nieuwe records

De Amerikaanse aandelenmarkten borduurden donderdag voort op de recordstanden die een dag eerder werden bereikt. Beleggers reageerden positief op uitspraken van ECB-president Mario Draghi, die hintte op extra maatregelen van de centrale bank als het huidige beleid niet volstaat om de lage inflatie in de eurozone op te vijzelen.

De toonaangevende Dow-Jonesindex eindigde 0,4 procent in de plus op 17.554,47 punten. De bredere S&P 500 kreeg er eveneens 0,4 procent bij en sloot op 2031,21 punten. Voor beide graadmeters is dat een nieuw record. Ook de technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,4 procent, tot 4638,47 punten.

Behalve het rentebesluit van de ECB verwerkten Amerikaanse beleggers cijfers over de arbeidsmarkt in eigen land. Het aantal uitkeringsaanvragen is de afgelopen week verder gedaald, en de arbeidsproductiviteit nam in het derde kwartaal sterker toe dan verwacht. Vrijdag komt de Amerikaanse overheid met belangrijke cijfers over de werkgelegenheid en werkloosheid.

Tesla

Industrieconcern General Electric was de sterkste stijger bij de hoofdfondsen met een winst van 2,1 procent. Technologieconcern Microsoft volgde met een plus van 1,8 procent. Onderaan de Dow stonden de creditcardmaatschappij American Express en het telecombedirjf AT&T met verliezen van 0,9 en 0,6 procent.

Een opvallende stijger was Tesla. De fabrikant van elektrische auto's voorspelde bij de presentatie van de kwartaalcijfers dat de omzet de komende paar jaar met telkens de helft kan groeien door toenemende orders. Het aandeel won 4,4 procent. Chipfabrikant Qualcomm waarschuwde dat een mededingingsonderzoek van de Chinese overheid de resultaten in 2015 kan drukken. Het aandeel verloor 8,6 procent.

Het vooruitzicht dat de ECB mogelijk meer stimuleringsmaatregelen neemt, zette de euro onder druk. De eenheidsmunt was 1,2375 dollar waard, tegen 1,2415 dollar bij het slot van de Europese beurshandel eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,9 procent tot 77,96 dollar. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper en bracht per vat van 159 liter 82,71 dollar op.