Nieuws/Financieel
888681
Financieel

Flink verlies voor staatsverzekeraar Vivat

Vivat Verzekeringen, de afgesplitste verzekeringstak van SNS Reaal, boekte afgelopen kwartaal flink verlies als gevolg van de aanhoudend lage rentestand. Dat maakte het in de verkoop staande staatsbedrijf donderdag bekend.

Vivat schreef een nettoverlies van 112 miljoen euro. Door de daling van de rente moest er voor 144 miljoen euro aan voorzieningen worden ingeboekt. Dit omdat Vivat ervan uitgaat dat de winst op verzekeringsproducten de komende tijd verder onder druk komt te staan.

Het is voor het eerst sinds SNS begin vorig jaar werd genationaliseerd dat er losse kwartaalcijfers van het concern naar buiten komen.

Zwitserleven

Zonder de eenmalige voorzieningenpost zou het resultaat van Vivat op een winst van 32 miljoen euro zijn uitgekomen. Vivat deed onder meer goede zaken op de aandelenportefeuille. Daarnaast waren er goede resultaten bij de onderdelen Reaal Leven, Zwitserleven en Actiam. Reaal Schade deed het minder. Daar was sprake van een onderliggend verlies, veroorzaakt door hogere schadeclaims.

Het verkoopproces van Vivat vordert volgens plan, meldt het bedrijf.

Tweede, bindend bod

Het is de bedoeling dat overnamekandidaten in de loop van het vierde kwartaal een tweede bindende bod uitbrengen. Eersteronde biedingen moesten op 20 oktober binnen zijn. Het is niet bekend hoeveel biedingen er zijn binnengekomen. Wel maakte Delta Lloyd vandaag bekend, niet te hebben geboden. Aegon deed dat eerder al. Omdat NN niet mag bieden vanwege restricties die voortvloeien uit de staatsteun die moederbedrijf ING groep ooit kreeg, en omdat Achmea niet heeft willen meebieden, lijkt het erop alsof alleen de combinatie ASR/Swiss Re een bod heeft gedaan, tenzij er onbekende buitenlandse partijen in de markt zijn.

SNS Reaal gaf eerder al te kennen dat het deze zomer afgesplitste Vivat waarschijnlijk met een aanzienlijk boekverlies zal worden verkocht.