Nieuws/Financieel
888699
Financieel

Draghi: ECB bereidt extra maatregelen voor

De Europese Centrale Bank (ECB) bereidt extra maatregelen voor om de lage inflatie in het eurogebied aan te wakkeren, voor het geval de al aangekondigde stappen te weinig effect sorteren. Dat zei president Mario Draghi donderdag in een toelichting op het rentebesluit van de centrale bank.

Daarmee spreekt Draghi zich wat stelliger uit dan voorheen. De afgelopen maanden zei hij steevast dat de ECB ,,bereid is tot'' aanvullende stappen, mocht dat noodzakelijk blijken. De president benadrukte dat het bestuur unaniem is in zijn belofte om ook naar ,,onconventionele'' maatregelen te kijken, mits die binnen het mandaat van de ECB passen.

De ECB houdt vast aan zijn voorspelling dat de economie de komende 2 jaar een geleidelijk herstel zal laten zien, maar herhaalde eveneens dat tegenvallers waarschijnlijker zijn dan meevallers. Met name de hoge werkloosheid blijft de economische groeivooruitzichten dempen. Draghi voegde daar aan toe dat het ECB-bestuur nu al signalen ziet dat het de groei- en inflatieverwachtingen neerwaarts zal moeten bijstellen.

Impact

Draghi herhaalde dat de al eerder genomen maatregelen, zoals het verstrekken van extra leningen aan banken en het opkopen van bepaalde soorten schuldpapier, een ,,aanzienlijke impact'' zullen hebben op de balans van de ECB. Die zal naar verwachting groeien ,,richting de omvang die zij had aan het begin van 2012'', wat neerkomt op zo'n 1000 miljard euro meer dan nu.

Van enige wrevel binnen het ECB-bestuur wilde Draghi niets weten. Persbureau Reuters meldde eerder deze week op gezag van bronnen binnen de centrale bank dat sommige medebestuurders zich storen aan het solistische optreden van de president. Die benadrukte evenwel dat het volledige bestuur achter de gekozen lijn staat.