Nieuws/Financieel
888749
Financieel

Huilen met de wolven

Graag wat meer tegendraadse adviezen in plaats van mee te huilen met de wolven in het bos. Woensdag gooide de analist van ABN Amro als laatste de handdoek in de ring door het koopadvies op Fugro te schrappen. Achteraf – altijd achteraf – het perfecte moment om in te stappen.

Donderdag bleek dat drie directieleden van Fugro aandelen hadden gekocht op koers van net boven een tientje. Vandaag kwam de investeringsbank Goldman Sachs, ‘the almighty Goldman’, eroverheen met een koopadvies. De koersreactie laat zich raden.

Samsung

Voordat we doorgaan met Fugro eerst een ander voorbeeld. Donderdag 30 oktober presenteerde het Koreaanse conglomeraat Samsung haar kwartaalcijfers. Het Financieele Dagblad presenteerde dat als volgt:

“Elektronicabedrijf Samsung Electronics heeft in het afgelopen kwartaal niet goed geboerd. De onderneming rapporteert zijn laagste kwartaalwinst sinds eind 2011. De nettowinst over het derde kwartaal bleef steken op (omgerekend) €3,1 mrd bij een omzet van bijna €36 mrd. De kwartaalwinst is maar liefst 49% lager dan een jaar eerder.”

De verrassing kwam op het eind: “Het aandeel Samsung steeg op de effectenbeurs in Seoel met 4,5%.”

Het FD bevond zich in goed gezelschap. Financiële persbureaus overspoelden de markt met het bericht dat lagere verkopen van smartphones de oorzaak achter de slechte cijfers waren. Zandzakken voor de deur en de schuilkelders in, zou je denken.

Maar het tegenovergestelde gebeurde. Het bericht van Samsung op 30 oktober was namelijk niks nieuws onder de zon. Samsung zelf bracht de waarschuwing al naar buiten tijdens de presentatie van de voorlopige cijfers, op 6 oktober.

Wie dat door had waren de analisten van de Morgan Stanley. De Amerikaanse bank liftte met een koopaanbeveling mee op de vooruitzichten van Samsung, die voor het vierde kwartaal betere marges in alle productcategorieën voorzien.

Het Amerikaanse beleggersblad Barron’s deed daar nog een schepje bovenop door op 11 oktober het aandeel Samsung als koopwaardig aan te prijzen. Voor een samenvatting van dat artikel kunt u hier terecht.

Fugro

De bodemonderzoeker zit gevangen in de perfecte storm. Winstwaarschuwing, krakende bankconvenanten, knullige presentatie tijdens een analistendag in Londen, een regen aan verkoopadviezen in beeld en geschrift, en lachende shortverkopers.

Valt het management dan niets te verwijten? O, absoluut. Je kunt op serieuze vragen van analisten over de bankconvenanten niet antwoorden met: ‘We hebben alles berekend en geloof ons maar dat het klopt.” Daar kom je niet mee weg en dit soort onduidelijkheden vergroot alleen maar de paniek onder beleggers. Die belegger denkt, met het debacle van Imtech nog vers in het geheugen, dat Fugro wel meer te verbergen zal hebben, dus weg ermee.

Getriggerd door alle commotie hebben we onze data-analist Okkerse dit dossier in handen gegeven. Okkerse volgt Fugro al meer dan tien jaar en zijn bevindingen waren glashelder. Fugro is niet het nieuwe Imtech. Waar Imtech al enkele jaren op rij de allerslechtste OK-Score 10 kreeg (een sterke voorbode van naderend onheil), daar is de OK-Score bij Fugro de laatste tien jaar nooit onder de drie (zeg maar single A) gedoken.

Hoe Okkerse er ook naar heeft gekeken, aan de balanskant, aan de winstkant (want Fugro verdient gewoon geld) of aan de value-kant, hij kan voorlopig niet anders concluderen dan dat dit een tijdelijk karakter moet hebben.

En wat je nergens meer leest: Fugro verraste in augustus nog de wereld met de melding van een 10% belang in een grote olievondst. Dus ergens in West-Australie liggen er (netto voor Fugro) naar schatting 30 miljoen vaten olie te wachten om de komende tien jaar uit de grond gehaald te worden.

Okkerse concludeerde dat hij er met de beste wil van de wereld niet in slaagt om er gaten in te schieten. Naar vandaag blijkt, Goldman Sachs ook niet.

Ron Boer is partner bij Het Effectenhuis Commissionairs B.V., een onafhankelijke specialist in de advisering en handel in obligaties en tevens beheerder van het OK Wereld Fonds, dat in aandelen belegt en het Wereld Rente Dividend Fonds, dat in vastrentende waarde belegt.Cliënten van Het Effectenhuis kunnen een positie hebben in de behandelde fondsen op het moment van publicatie. Mocht u tot koop of verkoop overgaan, overleg vooraf altijd met uw adviseur/beheerder.