Nieuws/Financieel
888777
Financieel

Kendrion heeft weer tijd voor overnames

Kendrion heeft de Duitse overnameprooi Kuhnke inmiddels helemaal ingepast in de organisatie. En dat betekent dat het bedrijf nu weer meer tijd heeft om "om ons heen te kijken", aldus topman Piet Veenema.

En mocht er een nieuwe overname komen, dan is dat waarschijnlijk om de machinebouw-activiteiten van Kendrion te versterken, zegt Veenema tegenover DFT in een toelichting op de kwartaalcijfers.

Kendrion is een producent van hoogwaardige elektromagneten. Die zitten in luxe auto's, maar ook in liften en machines. In 2013 nam Kendrion het Duitse Kuhnke over, naar verhouding een hele grote acquisitie, aldus Veenema.

Oorlogskas gevuld

"We zijn de afgelopen tijd heel intensief bezig geweest met de integratie", zegt de topman, maar inmiddels is het bedrijf volledig opgegaan in de organisatie. "Nu kost dat dus minder tijd, en dat geeft ons meer tijd om om ons heen te kijken."

En nadat Kendrion deze zomer een nieuwe kredietfaciliteit binnenhaalde, is de oorlogskas ook groot genoeg om verder te groeien met overnames. Eventuele acquisities zullen dan eerder voor de machinetak zijn dan voor de automotive-divisie, zegt Veenema.

"Als je geen 'auto-concern' wilt worden, maar een technologieconcern wilt zijn, is het vrij logisch dat we extra stappen zullen moeten zetten in machinebouw. Om de balans te behouden en een goede risicospreiding te hebben."

Geen verslapping in Duitsland

Duitsland is veruit de belangrijkste markt voor het bedrijf uit Zeist. Maar ondanks dat de cijfers over de Duitse economie de laatste tijd wat tegenvallen, merkt Kendrion geen verzwakking bij onze oosterburen. Dat de autobouwers in Duitsland het nog best aardig doen, bewezen Daimler en BMW onlangs door flinke verkoopstijgingen te melden.

Dat daar niet bepaald een verzwakking te zien is, is dus niet zo vreemd. "Maar we zien het ook in de machinebouw", zegt Veenema. "Als we naar onze projecten en orderportfolio kijken zien we over de hele linie geen verslapping. Van de vermeende terugval in de Duitse economie merken we dus buitengewoon weinig. Om niet te zeggen: helemaal niets."

Wispelturige decembermaand

Wel houdt Kendrion - zoals elk jaar - een slag om de arm in verband met de wispelturige decembermaand. Het hangt erg van de voorraden bij afnemers en de prijzen af of er in die maand nog volop wordt besteld of dat de fabriek vervroegd op slot gaat.

"Dat kan net het verschil maken tussen een hele goede autonome groei en een tegenvallende groei", weet Veenema. "Maar voor de structurele groei van Kendrion betekent het niets, de ene keer valt het goed uit, de andere keer minder goed."

Werkend prototype

De Kendrion-topman heeft ook een goed gevoel over de Amerikaanse markt. Eind 2011 kocht Kendrion daar FAS Controls. "Toen had dat bedrijf $35 miljoen omzet. Inmiddels is dat al $65 miljoen", zegt Veenema. "En de komende jaren willen we doorgroeien naar $100 miljoen omzet."

Wel was het even wennen aan de manier van zakendoen in de VS. "De manier van ontwikkeling en van productie is totaal anders dan in bijvoorbeeld Duitsland", zegt Veenema. "In Duitsland is het ondenkbaar dat je bijvoorbeeld een prototype bij een klant aflevert dat nog niet voor 100% functioneert. Dat is zo'n beetje vloeken in de kerk. Terwijl het in de VS normaal is dat je binnen een paar weken een prototype hebt. En als daar nog problemen in zitten, dan ontwikkel je samen verder."