Nieuws/Financieel
888853
Financieel

'Geen negatieve verrassingen bij BAM'

Het aandeel BAM was donderdag kort na de handelsaanvang één van de uitblinkers in de MidKap. Volgens Rabobank was dat te danken aan het uitblijven van negatieve verrassingen in het handelsbericht van het bouwconcern.

De operationele resultaten waren een fractie beter dan verwacht. Rabo was vooral te spreken over de stijging van het aantal verkochte woningen die BAM zelf ontwikkelde met 56 procent tot 1424 stuks. ,,Het onderstreept de sterke positie van BAM's projectontwikkelaar AM in de Nederlandse woningmarkt en zou de huizenbouw in 2015 een steuntje in de rug moeten geven'', aldus de bank.

Ook de prestatie van de infra-divisie was ,,duidelijk beter dan de markt voorzag'' met een operationeel resultaat van 13,8 miljoen euro. Rabo rekende hier op 10,1 miljoen euro en stelde dat de gemiddelde verwachting op 3,9 miljoen euro lag.

Woningverkoop

Rabo noemde het operationele verlies bij Bouw & Techniek van 8 miljoen euro ,,enigszins teleurstellend'', maar verwacht dat de situatie mede dankzij de gestegen woningverkoop zal verbeteren in 2015.

BAM herhaalde dat de winst voor belastingen, bijzondere posten en herstructureringskosten dit jaar rond 20 miljoen euro zal uitkomen. Rabo meent dat die prognose ,,wat aan de conservatieve kant'' is gezien de 15 miljoen euro in de eerste 9 maanden. De bank rekent zelf op 32 miljoen euro over heel 2014.

Oude projecten

Rabo hanteert een koopadvies met een koersdoel van 3 euro.

Voor de Belgische bank KBC waren de resultaten van BAM min of meer in lijn met de verwachtingen. KBC rekent op een bescheiden winstherstel bij BAM in 2015 ,,omdat de algemene kwaliteit van de orderportefeuille nog altijd niet bevredigend is vanwege oude projecten met een bovengemiddeld risicoprofiel''. Bij nieuwe projecten zijn de marges volgens de bank dun vanwege de intense concurrentie in de sector.

Koersdoel

KBC hanteert een hold-advies met een koersdoel van 2 euro.

BAM noteerde om 9.20 uur 6,9 procent hoger op 2,08 euro, terwijl de MidKap op dat moment 0,1 procent daalde.